Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οδηγός: Πως θα κτίζετε

Νέο πλαίσιο θα ισχύσει σε όλο το φάσμα της διαδικασίας της δόμησης. Το realestatenews.gr προσπάθησε να κωδικοποιήσει τις σημαντικότερες αλλαγές.

Κεντρική αλλαγή είναι ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι στο μελετητή μηχανικό ανήκει η αποκλειστική ευθύνη της σύνταξης των μελετών της σωστής εκτέλεσης του έργου που μελέτησε και έτυχε της άδειας δόμησης. Παράλληλα καταργείται το πολεοδομικό γραφείο καθώς διαχωρίζεται η έγκριση της δόμησης από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του σώματος των Ελεγκτών Δόμησης, Η νέα υπηρεσία δόμησης του Δήμου απλώς θα πιστοποιεί την δυνατότητα δόμησης. Με ευθύνη του μελετητή μηχανικού θα συντάσσονται οι μελέτες. Την ορθή ή λαθεμένη εκτέλεση της άδειας δόμησης θα την πιστοποιεί άλλο σώμα που ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Στα πλαίσια αυτά καθιερώνονται αυστηρές ποινές για όποιους μηχανικούς παρεκκλίνουν και υπερβαίνουν καθ΄οποιοδήποτε τρόπο το εγκεκριμένο σχέδιο. Παράλληλα, όλη η διαδικασία υποβολής των σχεδίων και των δικαιολογητικών θα γίνεται μέσω διαδικτύου. Ουσιαστικά διαφοροποιείται η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης. Η έγκριση δόμησης θα χορηγείται υποχρεωτικά άμεσα με την υποβολή και τον έλεγχο τριών μόνο δικαιολογητικών: o τοπογραφικό διάγραμμα, o διάγραμμα δόμησης και o αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται εντός ολίγων ημερών με την υποβολή όλων των μελετών που συντάσσονται με ευθύνη των μηχανικών και μόνο μετά τον έλεγχο πληρότητας του φακέλου από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου.

Ο έλεγχος του οικοδομικού έργου - δηλαδή της πιστής εφαρμογής της άδειας δόμησης - θα ασκείται από το νέο σώμα των Ελεγκτών Δόμησης που δεν ανήκει και δεν εποπτεύεται από τον Δήμο, αλλά από το ΥΠΕΚΑ μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης. Οι Ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες, που θα αποκτούν την άδεια του ελεγκτή αφού περάσουν τις σχετικές εξετάσεις. Η θητεία τους είναι διετής και εποπτεύονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης & Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Έργο των ελεγκτών δόμησης είναι να εξετάζουν την πιστή εφαρμογή των μελετών βάσει των οποίων εγκρίθηκε η άδεια δόμησης. Οι έλεγχοι θα εκτελούνται με αυτοψία τουλάχιστον σε ένα από τα 3 στάδια κάθε οικοδομικής δραστηριότητας: θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής. Κάθε στάδιο ελέγχεται από διαφορετικό ελεγκτή που θα ορίζεται με ηλεκτρονική κλήρωση. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα εκδίδεται το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα συμπληρώνεται η Ταυτότητα του Κτιρίου. Κάθε επικοινωνία, συναλλαγή ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση ή αναθεώρηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης θα εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Παράλληλα καθιερώνεται το ηλεκτρονικό μητρώο έργου, η ταυτότητα κτιρίου και η ψηφιοποίηση των υφιστάμενων αδειών .

Επίσης ξεκινά η λειτουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και πληροφόρησης για την πολεοδομική νομοθεσία με την ευθύνη του ΥΠΕΚΑ. Το Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και Αμφισβητήσεων συγκροτείται σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αντικαθιστά το ΣΧΟΠ και έχει Πρόεδρο τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη διασφάλιση της νομιμότητας και τη νομική θωράκιση. Το Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και Αμφισβητήσεων θα είναι 5μελές και αρμοδιότητά του θα είναι η εξέταση των προσφυγών κατά των πορισμάτων των Ελεγκτών Δόμησης, των πράξεων ή των παραλείψεων των οργάνων των Υπηρεσιών Δόμησης. Επιπρόσθετα, συγκροτείται το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ), το οποίο θα ασκεί τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Επίσης:

• Η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών θα γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει, οπωσδήποτε, να έχει ολοκληρωθεί το κτίριο εξωτερικά, για να πάψουν να υπάρχουν γύρω μας γιαπιά και ανολοκλήρωτες οικοδομές,

• Θα υποχρεούται, , ο μελετητής να προβαίνει σε μελέτη προσβασιμότητας για να σεβαστούμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με αναπηρία,

• Η διαδικασία των κατεδαφίσεων, κυρίως για κτίρια με αρχιτεκτονική αξία, γίνεται πιο αυστηρή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki