Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι έφερε την κρίση

του Γρηγόρη Λιάντα

Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.

Η κρίση αυτή που βιώνουμε είναι το αποκορύφωμα των τελευταίων πέντε ετών, με την απότομη αύξιση των τιμών όλων των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Η πολιτεία ανά δύο χρόνια ανέβαζε τις αντικειμενικές αξίες για φορολογικούς λόγους, ο Έλληνας ανέβαζε την τιμή του ακινήτου του γιατί θεωρούσε αδιανόητο να μη ανεβάσει και αυτός την τιμή αφού η πολιτεία το θεωρεί ακριβότερο. Κατά αυτόν τον τρόπο οι τιμές των ακινήτων ανέβαιναν στην Ελλάδα και έφθασαν οι κατοικίες να έχουν μιά απόδοση στο 2,5 με 3% , ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα να έχουν μιά απόδοση έως και 8%. Στα καταστήματα των κεντρικών αγορών ειδικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκτός της μεγάλης απόδοσης είχαμε και τον αέρα , ένα δημιούργημα Ελληνικό, που οι ενοικιαστές έπαιρναν τον αέρα και ενοικίαζαν το κατάστημα σε άλλο θύμα, και αυτοί τον αέρα τον έκαναν ,σκάφη αναψυχής,μπεμβέ,κλπ.

Τους τελευταίους μήνες ακούμε για μεγάλους επενδυτές απο την Ρωσία, απο την Βουλγαρία , απο τα Σκόπια.Έχουν αγοράσει όλη την Ελλάδα, όλα τα νησιά μας. Πάντως εγώ προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Έχω ρωτήσει πολλούς συναδέλφους μου και αυτοί δεν γνωρίζουν τίποτε. Ρώτησα κάποιους κατασκευαστές στην Χαλκιδική, οι οποίοι μου είπανε ότι μερικοί μεσίτες ενδιαφέρθηκαν για Ρώσους που θέλουν να αγοράσουν μεζονέτες στην Χαλκιδική και σε νησιά. Με το ότι αποχαρακτηρίζει η κυβέρνηση , απο παραμεθόρια την περιοχή της Χαλκιδικής, πιστεύω πως κάποιοι Βαλκάνιοι και Ρώσοι αγοραστές θα επενδύσουν στην Χαλκιδική και σε άλλα σημεία της Ελλάδος.

Ένα αρνητικό που έχει ακόμη η Ελλάδα είναι ότι δεν ξεκαθάρισε ακόμη το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πιστεύω για αυτό τον λόγο , δεν έχουμε επενδυτές μεγάλους στην Ελλάδα. Δεν μιλάω για τους φόρους κλπ. είμαστε πολύ μακρυά απο την Ευρωπαική πραγματικότητα. Τέλος υπάρχουν πολλές κατοικίες διαθέσιμες για τουριστική κατοικία παντού σε όλη την επικράτεια, οι εργολάβοι περιμένουν να πουλήσουν παρότι οι τιμές κατέβηκαν περίπου 30% κάτω απο πέρυσι. Βρέθηκαν εργολάβοι που το περυσινό καλοκαίρι δεν πούλησαν ούτε ένα διαμέρισμα, να δούμε φέτος τι θα γίνει.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki