Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οικοδομή: Οι "πονηρές" αλλαγές

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται πλέον η αγορά καθώς εν μέσω ύφεσης προωθούνται αλλαγές στους όρους και στις συνθήκες δόμησης οι οποίες ανατρέπουν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα ,περιορίζουν τις αποδόσεις –κυρίως σε ακίνητα των παραθεριστικών περιοχών και δημιουργούν προϋποθέσεις για την δημιουργία συνθηκών άνισου ανταγωνισμού- σε περιοχές που βρίσκεται δημόσια γη προς αξιοποίηση.

Η λίστα των αλλαγών ξεκινά από τις αλλαγές στις οικοδομικές άδειες. Εκεί, τα πράγματα είναι σχετικά πιο καθαρά και συνοψίζονται στα εξής: ο ιδιώτης μηχανικός έχει την ευθύνη της σύνταξης της μελέτης και της σωστής εφαρμογής της και οι πολεοδομίες μαζί –πιθανόν-με ιδιώτες επιθεωρητές θα ελέγχουν την σωστή υλοποίηση. Αν και τα πράγματα είναι φαίνονται απλά, εντούτοις τεράστια προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν λόγω των καθυστερήσεων σε δασαρχεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.α . Επίσης , δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει στην περίπτωση που οι έλεγχοι γίνουν μετα την αποπεράτωση.

Οι αλλαγές στον ΓΟΚ , είναι μία ακόμα εξαγγελία . Οι πληροφορίες που υπάρχουν ελάχιστες και αυτό έχει φρενάρει ακόμα και τους λιγοστούς που σκέπτονται να κάνουν μία επένδυση. Από εκεί και πέρα στον αέρα είναι η εκτός σχεδίου δόμηση.

Πρόσφατες εξαγγελίες , προκάλεσαν ανησυχίες ότι οδεύουμε προς την κατάργηση της δόμησης των 200 τμ στις εκτός σχεδίου περιοχές –εκτός Αττικής και στην καθιέρωση ενιαίων αρχιτεκτονικών προτύπων. Ακόμα και αν παραμείνουν τα 200 τμ , θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους βοηθητικούς χώρους και πιθανότητα στο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου αλλά και στο ύψος της οικοδομής. Ουσιαστικά , θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να υπάρχει μία ασφαλής εικόνα για τις προθέσεις. Το παιγνίδι περιπλέκεται , στις περιοχές εξοχικής κατοικίας αλλά και στις περιοχές όπου βρίσκονται εκτάσεις δημόσιας γης που βρίσκονται σε διαδικασίας εκποίησης. Για την δεύτερη περίπτωση το καθεστώς δόμησης και οι χρήσεις γης περιλαμβάνονται στο νόμο του μεσοπρόθεσμου. Αν τον διαβάσει κανείς προσεκτικά , διαπιστώνει ότι οι «επενδυτές» έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που θέλουν να αξιοποιήσουν γη στην ίδια περιοχή. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν θα υπάρξει ενιαίο πλαίσιο για τα ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή ή αν θα διαμορφωθεί μία αγορά δύο ταχυτήτων .

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της παραθεριστικής κατοικίας. Οι πληροφορίες , κάνουν λόγο για ειδικό καθεστώς σε όσους υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου που συντάσσεται σε σχέση με τους άλλους που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Αυτό φυσικά παραμένει άγνωστο , αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στην αγορά ακινήτων της ίδιας περιοχής.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki