Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι επτά "πληγές"

Σύμφωνα με κατασκευαστές η μεγάλη υποχώρηση που καταγράφεται στην αγορά κατοικίας της Αττικής είναι μία σαφής ένδειξη ότι «η ζήτηση για κύρια κατοικία κινείται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αιτίες για την παρατηρούμενη καθίζηση είναι πολλές και συγκεκριμένα:

1. υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης –από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

2. κλίμα απαισιοδοξίας και ανασφάλειας που έχει διαμορφωθεί στην αγορά για την μελλοντική οικονομική κατάσταση. Πρόσφατες έρευνες εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών των καταναλωτών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

3. ανησυχία για την πορεία των επιτοκίων. Η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων έως το τέλος του χρόνου είναι πλέον φανερή . Την εβδομάδα που πέρασε κορυφαία τραπεζικά στελέχη δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο χρονικό διάστημα και πάντως βλέπουν το κόστος του χρήματος μέχρι το τέλος του χρόνου αυξημένο 0,75-1 ποσοστιαία μονάδα.

4.αύξηση του κόστους κατασκευής γεγονός που αυξάνει τον δείκτη επιχειρηματικού κινδύνου για τους κατασκευαστές οι περισσότεροι απο τους οποίους στο παρελθόν αυτοχρηματοδοτούσαν τις κατασκευές τους με αποτέλεσμα σήμερα λόγω της βουτιάς των πωλήσεων να μή έχουν κεφάλαια κίνησης. Η αύξηση του κόστους κατασκευής σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται προκειμένου να πουληθεί ένα διαμέρισμα σημαίνει ότι ο κατασκευαστής θα πρέπει να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια για μεγαλύτερο χρόνο. Το γεγονός αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα προβληματισμένους για το αν θα αναλάβουν το αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο.

5.αύξηση των αποδόσεων που προσφέρουν εναλλακτικές επενδύσεις μηδενικού κινδύνου λόγω των ανοδικών τάσεων των επιτοκίων που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές.

6. ύπαρξη υπερβάλλουσας προσφοράς κατοικιών η οποία όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός ρεκόρ αδιάθετων κατοικιών αποτρέπει του κατασκευαστές από καινούργιες επενδύσεις.

7.περιορισμό των ποσοστών αντιπαροχής που καθιστά τους οικοπεδούχους απρόθυμους στο να συνάψουν εργολαβικά με τους κατασκευαστές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki