Πρόγραμμα κατεδαφίσεων στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζεται από τα αρμόδια υπουργεία και τη περιφέρεια Αττικής. Αν και είναι άγνωστος πότε θα γίνουν αυτές-αφού εξαρτάται και από τους πόρους αλλά και από τυχόν προσφυγές στην δικαιοσύνη- το σχέδιο στις γενικές του γραμμές έχει συνταχθεί.
Σε πρώτη φάση θα γίνει ένα ξεκαθάρισµα µεταξύ των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και εκείνων που είναι κενά αλλά χαρακτηρίζονται διατηρητέα και προβλέπεται να ανακαινιστούν ώστε να φιλοξενήσουν δραστηριότητες που θα προσελκύουν επισκέπτες. Στη συνέχεια θα υπάρξει κατεδάφιση κτιρίων ή ακόµη και ευρύτερων συνόλων κτιριακών εγκαταστάσεων, στη θέση των οποίων θα αναπτυχθούν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και χώροι πρασίνου. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει, για παράδειγµα, για το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμικό, όπου είναι σε εξέλιξη η εξαγορά από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισµού της έκτασης 4,5 στρεµµάτων προκειµένου να κατεδαφιστούν τα υφιστάµενα κτίρια, να αναπλαστεί και να δοθεί στους πολίτες. Σημειώνεται επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει καταρτίσει πρόγραµµα ανακαίνισης των διατηρητέων κτιρίων και κατεδάφισης των επικίνδυνων, κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο µπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το πρόγραμμα χρακτηρίζεται ως φιλόδοξο αφού στα ιδιωτικά κτίρια αλλά και σε εκείνα για τα οποία προβάλλουν διεκδικήσεις οι ιδιώτες , η διαδικασία θα είναι χρονοβόρος και δαιδαλώδης λόγω δικαστικών εμπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν.