Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Δεν βλέπουν ανάκαμψη

Πτώση κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις 66,6 μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διενεργεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ) το οικονομικό κλίμα παρέμεινε τον Σεπτέμβριο εξαιρετικά δυσμενές στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Το κλίμα βελτιώθηκε στις Υπηρεσίες και σταθεροποιήθηκε στη Βιομηχανία. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν επομένως, με μικρές διακυμάνσεις, σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους επτά μήνες, με το Λιανικό Εμπόριο, τις Κατασκευές, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών από την πλευρά της ζήτησης να έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών από τη μία, αλλά και η πιστωτική στενότητα που έχει περιορίσει τη ρευστότητα συντηρούν την υφεσιακή πορεία της οικονομίας, εικόνα που αναμένεται να διατηρηθεί το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον. Αναλυτικότερα:

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ δυσμενείς είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία. Μόνο η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο φαίνεται να ενισχύεται τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της συγκρατημένης καταναλωτικής συμπεριφοράς, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης διόγκωσης των αποθεμάτων, παρόλο που οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης περιορίζονται σχετικά. -Στις Κατασκευές, η επιδείνωση του σχετικού δείκτη εκπορεύεται από τη μείωση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, αλλά κυρίως από την επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

-Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ άνοδος καταγράφεται στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, με το σχετικό δείκτη στα αποθέματα να αυξάνεται ελαφρά.

-Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται μικρή βελτίωση σε βασικούς δείκτες: οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης αμβλύνονται σημαντικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki