Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πόσο νοικιάζονται τα γραφεία

Διατήρηση της πτωτικής πορείας των ενοικίων στην αγορά γραφείων εκτιμάται για το 2013 .Η πτώση που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης, της αυξημένης προσφοράς και της διαλλακτικότερης στάσης που τηρούν πλέον οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γραφειακών χώρων προκειμένου να διατηρήσουν τους μισθωτές τους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν αντιληφθεί ότι έχουν προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική τους ισχύ. Γι’ αυτό, η κυρίαρχη τάση των τελευταίων δύο-τριών ετών που αφορά τις αιτήσεις αναπροσαρμογής των ενοικίων προς τα κάτω, αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στο κέντρο της Αθήνας, τα ενοίκια γραφείων κυμαίνονται μεταξύ 12 και 19 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, με τις υψηλότερες τιμές (από 15 έως 19 ευρώ/τ.μ.) να σημειώνονται στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Αντίστοιχα, στη Λ. Κηφισίας, το ύψος των ενοικίων για γραφεία πρώτης κατηγορίας (ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών σε καλά σημεία) διαμορφώνεται πλέον μεταξύ 12 και 15 ευρώ/τ.μ., ενώ για παλιότερα ακίνητα σε δευτερεύοντα σημεία το κόστος ενοικίασης γραφείων κυμαίνεται από 8 έως 11 ευρώ/τ.μ.

Λίγο χαμηλότερα είναι τα ενοίκια στη Λ. Συγγρού, όπου το κόστος για νεόδμητα ή πρόσφατα ανακαινισμένα ακίνητα διαμορφώνεται από 11 έως 14 ευρώ/τ.μ. και για παλιότερα ακίνητα από 7 έως 11 ευρώ/τ.μ. Σαφώς ανταγωνιστικότερα ενοίκια γραφείων προσφέρει η αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς , το κόστος για πρώτης κατηγορίας γραφεία στον άξονα της οδού Τσιμισκή κυμαίνεται από 6 έως 10 ευρώ/τ.μ., ενώ στην ευρύτερη ζώνη του κέντρου της πόλης, οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες, ξεκινώντας από 3 ευρώ/τ.μ., χωρίς να ξεπερνούν τα 5 ευρώ/τ.μ. Στην Καλαμαριά, το κόστος κινείται μεταξύ 3 και 7 ευρώ/τ.μ., ενώ το ύψος του ενοικίου των σύγχρονων κτιρίων γραφείων στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη (επί της 26ης Οκτωβρίου) ξεκινά από 4 ευρώ/τ.μ. και ανέρχεται έως 7 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, η μείωση των τιμών έχει –σε ορισμένες περιπτώσεις– οδηγήσει την αγορά σε εξορθολογισμό, καθώς γενικότερα παρατηρείται σύγκλιση τιμών σε περιοχές που παρουσιάζουν παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τους προσεχείς μήνες, οι επαναδιαπραγματεύσεις των μισθωτήριων συμβολαίων θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη, οδηγώντας τα ενοίκια προς τα κάτω, τόσο στα ποιοτικότερα γραφεία όσο και στα παλιότερα ακίνητα. Αντίστοιχα, οι πιθανοί επενδυτές και χρήστες θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki