Με συνοπτικές διαδικασίες, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε άμεση πώληση, επιλεκτικά, των πλέον εμπορεύσιμων ακινήτων του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση, γίνεται λόγος για πώληση ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα αυτό του Υπουργείου Εξωτερικών. Το οποίο, κατά πληροφορίες, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και επενδυτών του εξωτερικού, λόγω της προνομιούχου θέσης του. Πληροφορίες θέλουν την έκταση του αεροδρομίου να μην περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια του υπουργείου. Αιτία, οι πολλαπλές ενστάσεις που αναμένονται από δήμους και λοιπούς τοπικούς φορείς, γεγονός που θα προκαλέσει εκ νέου καθυστερήσεις. Με την αναμενόμενη έναρξης δραστηριότητας της ΚΕΔ, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει αφύπνιση ως προς την πολιτική αξιοποίησης των ακινήτων.
Άτυπα έχουν συσταθεί, τις τελευταίες μέρες, δύο κοινοπραξίες τραπεζών (στις οποίες μετέχουν η Εθνική, η Πειραιώς, το Τ.Τ., η Αγροτική, οι Eurobank - Alpha, η Marfin και η Attica), οι οποίες θα αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο, σε συνεργασία και με τις εταιρείες που έχουν τεθεί επικεφαλής. Από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνεται πλέον μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος. Παρότι είχε δοθεί λίστα με 500 περίπου ακίνητα, για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, με την προοπτική σημαντικών εσόδων. Δεδομένου ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα χρειαστεί «super fast track» διαδικασία, για την υλοποίηση των πρώτων αποφάσεων, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες. Και τονίζουν ότι η δημόσια περιουσία δεν θα καλύψει άμεσα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Μπορεί, όμως, να ανοίξει σταδιακά την αγορά και για τους ιδιώτες, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, τόσο σε δημόσια, όσο και σε ιδιωτικά ακίνητα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να ήταν έτοιμη ως τον περασμένο Ιούνιο η λίστα με τα ακίνητα προς πώληση. Με την πάροδο ενός και πλέον έτους από την υπογραφή της σύμβασης της ΚΕΔ με την Ένωση Εταιρειών Ακινήτων, την Planet AE και τη Savills Hellas, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Από την πλευρά των επενδυτών, γίνεται λόγος για απουσία στρατηγικής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η εφαρμογή σύγχρονων χρηματοδοτικών δομών πώλησης και ταυτόχρονης μίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου (sale & leaseback, sale construct, leaseback operating leasing) είναι κάτι επιθυμητό, από πολλές πλευρές. Θέμα πολιτικών αποφάσεων παραμένει η ταχύτητα, με την οποία θα υπάρξουν οικονομικά αποτελέσματα από την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις. H κυβέρνηση έθεσε στόχο να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ. Παρότι η ΚΕΔ έχει καταγεγραμμένα και μηχανογραφημένα τα 2/3 των ακινήτων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της παραμένει η απουσία κτηματολογίου. Να σημειωθεί ότι: οι καταπατήσεις ακινήτων και εδαφών υπολογίζονται στο 45% του συνόλου της περιουσίας της!