Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αλλαγές στις μεταβιβάσεις

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάζουμε ακίνητα από τον Σεπτέμβριο. Πλέον θα αρκεί ένα κλικ από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συμβολαιογράφου και κάπως έτσι θα ολοκληρώνεται η διαδικασία. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

 

Aρχικά νέο σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία και το αργότερο έως το τέλος του 2019 θα λειτουργεί πλήρως. Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει τους φορολογούμενους καθώς θα τους απαλλάξει από τη γραφειοκρατία και τη χαρτούρα.  Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στις μεταβιβάσεις, αναφέρει το newsit.gr.

 

Όταν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το νέο σύστημα, η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που προχωρά σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την αρμόδια Δ.Ο.Υ., για να υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXIS, από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

 

Για το σκοπό αυτό, τα γραφεία των συμβολαιογράφων θα πιστοποιηθούν στην ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας έτσι, την άδεια διενέργειας ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

 

Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα υποβάλλονται πλέον μόνο μέσω του ΤΑΧΙS και οι αναλογούντες φόροι μεταβίβασης, δωρεών – γονικών παροχών, κληρονομιών, θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής.

 

Δηλαδή η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου και δεν θα απαιτείται η προσέλευση στην εφορία και η προσκόμιση σωρείας δικαιολογητικών.

 

Αγορά πρώτης κατοικίας

Κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας για την οποία ο αγοραστής δικαιούνται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, το σύστημα θα ελέγχει αυτομάτως εάν ο αγοραστής πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ελέγχοντας την περιουσιακή του κατάσταση στο έντυπο Ε9, που ήδη έχει υποβάλει.

 

Το μοναδικό δικαιολογητικό που θα απαιτείται να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο είναι το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα το αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙS μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki