Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Καλή εικόνα για τις εξαγωγές

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με αφορμή τα στοιχεία για την εξέλιξη των εξαγωγών τον Απρίλιο, που δείχνουν αύξηση 4,7 % σε σχέση με πέρυσι. Τονίζει ωστόσο, ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να δούμε πως έχουν κινηθεί αντίστοιχα και οι Ευρωπαϊκές εξαγωγές για τον Απρίλιο 2010, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα κάτω και από το 2008, και συγκεκριμένα κατά 10%. Σημειώνεται ακόμα ότι η μηνιαία πορεία των ελληνικών εξαγωγών μέσα στο 2010 έχει σημειώσει σημαντικές διακυμάνσεις.
Οι κλάδοι οι οποίοι συμβάλλουν κατά κύριο λόγο στις ελληνικές εξαγωγές, όπως τα βιομηχανικά είδη (μερίδιο 22,8%), τα τρόφιμα (μερίδιο 18,8%) και τα χημικά προϊόντα (μερίδιο 15,9%) αύξησαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα τον εξεταζόμενο μήνα κατά 16,1%, 7,8% και 13,9% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι κλάδοι των μηχανημάτων, των λίπων&ελαίων και των ποτών&καπνού κατέγραψαν μείωση στην εξαγωγική τους δραστηριότητα τον εξεταζόμενο μήνα, με υψηλότερη στα λίπη&έλαια κατά 18,4%.
Μείωση εξακολουθούν να καταγράφουν οι ελληνικές εισαγωγές και συγκεκριμένα κατά 22,2% τον Απρίλιο, ενώ σε αξία ανήλθαν σε περίπου €3 δις. Η μείωση των εισαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κλάδο των μηχανημάτων (-22,5%) και συγκεκριμένα στα αυτοκίνητα, καθώς αποτελούν τον κλάδο με την μεγαλύτερη συνεισφορά στις ελληνικές εισαγωγές.
Το εμπορικό έλλειμμα της χώρα μας για τον Απρίλιο 2010 σημείωσε σημαντική πτώση κατά  34,1% ή €934 εκατ. σε απόλυτες τιμές, ενώ σε αξία ανήλθε σε €1,8 δις. Αξίζει ακόμα να επισημανθεί το γεγονός ότι ο δείκτης επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές τον Απρίλιο 2010 αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 41% συγκριτικά με τον Απρίλιο 2009.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki