Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ευρώ,δολαριο, γιουαν: Σχέσεις εξάρτησης

Θα μπορούσε να είναι ένα ερωτικό τρίγωνο; Ευρώ, Δολάριο, Γιουαν. Το ένα επηρεάζει το άλλο και όλα μαζί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Γιατί; Διότι απο τις ισοτιμίες των τριών νομισμάτων εξαρτώνται οι εξαγωγές και η διατηρησιμότητα της ανάκαμψης τόσο στην οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης (Γερμανία). Η κεντρικά καθορισμένη ισοτιμία του γουαν σε σχέση με το δολάριο αλλά και η ενίσχυση του αμερικάνικου νομίσματος σε σχέση με το ευρώ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης καθιστά την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ ακόμα πιό ευάλλωτη αφού περιορίζονται οι εξαγωγές και διευρύνονται οι εισαγωγές και επομένως το εμπορικό της έλλειμμα. Δηλαδή ,για παράδειγμα ένα ένα αμερικάνικο ραδιόφωνο κοστίζει ακριβότερα απ΄ένα κινέζικο και αν το δεί κάποιος πιο σφαιρικά το θέμα η συρρίκνωση καθιστά τις αμερικάνικες επιχειρήσεις ποιό ευάλλωτες στις κινεζικές πιέσεις. Το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη όπου η κινεζική διείσδυση συνεχώς αυξάνει πχ Ελλάδα.

Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες μέρες όλα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται με την ισοτιμία του κινέζικου νομίσματος. Και ετσι ενώ χθές φάνεικε ότι οι νομισματικές αρχές της Κίνας διατεθειμένες να κάνουν ακριβότερο το νόμισμα τους (γιουαν) σε σχεση με το δολάριο, σήμερα το κλίμα αυτό ανατράπηκε . Η κεντρική τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει την ισοτιμία στο γιουάν "σταθερή" και δεν θα υπάρξει άμεση ανατίμηση του νομίσματος.Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται μόλις μια ημέρα αφού η τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για να καταστεί η συναλλαγματική ισοτιμία περισσότερο ευέλικτη.Το Σάββατο μάλιστα , ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την υπόσχεση της Κίνας μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά τα σημερινά σχόλια της κινεζικής κεντρικής τράπεζας εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την κλίμακα των σχεδίων της. Το σίγουρο είναι ότι η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για να αλλάξει την πολιτική του νομίσματός της.Οι ΗΠΑ, ειδικότερα, έχουν καταγγείλει ότι η Κίνα κρατά τεχνητά την αξία του γιουάν χαμηλό για να βοηθήσει τους εξαγωγείς της εις βάρος των ξένων ανταγωνιστών.

"Προς το παρόν δεν υπάρχει βάση για τη σημαντική διακύμανση ή αλλαγή για την συναλλαγματική ισοτιμία γιουάν," αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας συμπληρώνοντας ότι «Η διαχείριση και την προσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν θα πρέπει να γίνει με σταδιακό τρόπο." Η Κίνα έχει προσδεθεί αποτελεσματικά το γιουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια καθώς το γιουάν έχει παραμένει στο 6,83 γιουάν στο $ 1 από τότε. Σήμερα όμως που η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα πληθωρισμού δεν φαίνεται ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για αλλαγές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki