Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΦΠΑ στην... κατάψυξη

Τονωτική ένεση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να αποτελέσει η χθεσινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, παγώνει ο ΦΠΑ στα ακίνητα, των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μετά από την 1.1.2006. Στην πράξη αυτό θα σημάνει μία σημαντική ενίσχυση της ζήτησης, αφού οι τιμές θα είναι κατά περίπου 20% χαμηλότερες, με αποτέλεσμα 100.000 ακίνητα που είναι σήμερα απούλητα να έχουν σημαντικές πιθανότητες να βρουν αγοραστή.

 

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να φύγει το τεράστιο stock ακινήτων που υπάρχει στην αγορά σήμερα και έτσι να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, με την ανέγερση νέων ακινήτων. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο των ακινήτων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.Ο υποψήφιος αγοραστής πλέον, θα πληρώνει μόνο το 3% που είναι ο φόρος μεταβίβασης και δεν θα πληρώνει το 24% που είναι ο ΦΠΑ. Το κέρδος πλέον είναι διπλό. Από την μία ο κατασκευαστής ή ο ιδιοκτήτης που έχει αδιάθετο ακίνητο θα αποκτήσει μία σημαντική ρευστότητα που ενδεχομένως θα κατευθυνθεί εκ νέου στην ανέγερση νέων οικοδομών, ενώ θα επανακάμψει ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων που μέχρι σήμερα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.

 

Πλέον , οι αγοραστές θα είναι δύο κατηγοριών.Αυτοί που θα αποκτήσουν σπίτι ως πρώτη κατοικία. Αυτοί δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο μεταβίβασης αρκεί φυσικά η αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το σχετικό αφορολόγητο όριο. Σήμερα είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο και προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.Εκείνοι που θα αποκτούν το σπίτι ως δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία και οι οποίοι θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο, συν το 10% του φόρου μεταβίβασης για τον Δήμο.


  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki