Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα σχέδια για τον ΦΠΑ στα ακίνητα

Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, σχεδιάζεται να είναι άμεσης εφαρμογής, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο σενάρια για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς:

 

1.Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% να τρέξει αμέσως, να εφαρμοστεί όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και για τις νέες οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν εκδοθεί από την αρχή τους έτους. Σημειώνεται ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν εκδοθεί 15.185 νέες οικοδομικές άδειες.

2. Το μέτρο να έχει μεγαλύτερη αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά αρκετές τεχνικές δυσκολίες, αλλά παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν το μέτρο να εφαρμοστεί για όλα τα ακίνητα.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων επιβλήθηκε το 2006. Ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής εκδίδεται από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

 

Στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 3%.

 

Με την κατάρρευση της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης, κατέρρευσε η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και γκρεμίστηκαν τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Στην πενταετία 2013 – 2017 οι εισπράξεις έφθαναν τα 13,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki