Την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στην Ομόνοια φέρνουν στη Βουλή με ερωτήσεις τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όπως αναφέρουν, η υποβάθμιση των όρων ποιότητας ζωής και κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας υπήρξε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Πλήθος αλλοδαπών χωρίς έγγραφα παραμονής, ελλιπής έως ανύπαρκτη τήρηση όρων υγιεινής και καθαριότητας, ανεξέλεγκτη εμπορία και χρήση ναρκωτικών, παραεμπόριο, οργανωμένη εγκληματικότητα και πορνεία, συνθέτουν την καθημερινή πραγματικότητα της περιοχής. Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν φύγει σχεδόν όλοι, τα κτίρια αφήνονται να καταρρεύσουν ή φιλοξενούν στοιβαγμένους αλλοδαπούς σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η τουριστική ζήτηση. Φαίνεται πως μόνο ο δήμαρχος Αθηναίων πιστεύει πως το ιστορικό κέντρο "είναι καθαρό, είναι φιλικό και το τετραγωνικό πωλείται πανάκριβα"…(!!).
-Ο Συνήγορος του Πολίτη στις 20/07 διαπιστώνει ότι δημιουργείται "ένας κοινωνικός "ηθικός πανικός", αύξουσες τάσεις εθνοφυλετικής και κοινωνικής μισαλλοδοξίας, αλλά και ευνοϊκές συνθήκες για τη δράση ακραίων πολιτικών ομάδων με ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις… Διαπιστώνεται επίσης πολύχρονη αδράνεια και έλλειψη βούλησης των αρμοδίων φορέων, τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το ήδη ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καθήκοντά τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα".
-Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην τελευταία αξιολόγησή της σχετικά με το Ιστορικό Κέντρο (13/07) "επιμένει στη διαπίστωσή της ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας είναι σε βαθιά παρακμή και ότι σύντομα η κατάστασή του θα είναι, σε ορισμένα σημεία του, μη αναστρέψιμη καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός.".
-Εντούτοις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από 10 μήνες διακυβέρνησης δεν έχει να επιδείξει ούτε καν ένα σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης της κατάστασης, πόσω μάλλον συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως τονίζει η Επιτροπή της Βουλής "τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα. Η ισχύς των παρεμβάσεων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ ασθενέστερη από την ένταση των προβλημάτων, ενώ όσο δεν προκύπτει συντονισμός μεταξύ των φορέων, οι ήδη περιορισμένες αρμοδιότητες αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο." Η Επιτροπή κάνει λόγο για μία "Βαβέλ αρμοδιοτήτων", ουσιαστικά δηλαδή για σοβαρές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Επισημαίνει δε ότι η "Βαβέλ" αυτή χρησιμοποιείται συχνά ως το άλλοθι για την αδράνεια αρμόδιων κατά περίπτωση φορέων."
Για την Ομόνοια οι βουλευτές καταγγέλουν ότι:
-Η πλατεία Ομονοίας αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σπουδαιότερα σημεία αναφοράς στην ιστορία της πρωτεύουσας. Από τα μέσα περίπου του 19ου αι., οπότε πρωτοσχεδιάστηκε, μέχρι σήμερα, έχει υποστεί δεκάδες "αναπλάσεις" και "αναδιαμορφώσεις" για να καταντήσει από κομβικό σημείο εμπορίου, συναντήσεων και βόλτας του μέσου Αθηναίου σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, πορνείας και εγκληματικότητας.
-Εντύπωση προκαλεί η απουσία αναφοράς στην εν λόγω πλατεία από το σχέδιο "Αθήνα- Αττική 2014>>, το οποίο παρουσίασε πριν από ένα μήνα περίπου η υπουργός Περιβάλλοντος. Άραγε έκρινε το Υπουργείο ότι όλα έχουν καλώς και η συγκεκριμένη πλατεία δεν χρήζει ιδιαίτερης προσοχής;
-Εξάλλου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, αποφάσισε την αποξήλωση από την πλατεία χωμάτινων επιφανειών συνολικής έκτασης ενός στρέμματος με πρόσχημα τη δημιουργία εστιών μόλυνσης από άτομα που χρησιμοποιούν τα παρτέρια της πλατείας ως αποχωρητήρια. Επιπλέον, λόγω κακού σχεδιασμού, το νερό με το οποίο ποτίζονταν τα παρτέρια, περνούσε υπογείως και η εταιρεία "Αττικό Μετρό" προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου. Τον κακό σχεδιασμό και την έλλειψη μέτρων υγιεινής την "πλήρωσε" βέβαια το ελάχιστο πράσινο που υπήρχε και τώρα η πλατεία "φορτώθηκε" με χίλια τετραγωνικά μέτρα επιπλέον τσιμέντο. Η μια από τις δύο σημαντικότερες πλατείες της Αθήνας είναι κυριολεκτικά "κρανίου τόπος".