Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι προτάσεις για τους ημιυπαίθριους

grafima-dentra-ktiriaΝέα πρόταση έχει μπεί στο τραπέζι για την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων. Σύμφωνα με αυτή  ο ιδιοκτήτης θα καλείται να πληρώσει  πρόστιμο για τον ημιυπαίθριο χώρο σε περίπτωση που θα συλληφθεί να τον έχει κλείσει παράνομα. Το πρόστιμο αυτό θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 30% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαιθρίου. Ωστόσο, η πρόταση προβλέπει και μία μεταβατική περίοδο περίπου ενός έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ιδιοκτήτης του ημιυπαιθρίου θα μπορεί ς, να δηλώνει τον παράνομο χώρο (αρκεί αυτός να μην ξεπερνά τον νόμιμο όγκο του κτιρίου) και να πληρώνει ένα μικρό μέρος του προστίμου (π.χ. το ένα τρίτο).Προβλέπει επίσης  ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τους ιδιοκτήτες που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα θα αποτελέσουν πόρους ενός «Πράσινου Ταμείου», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν απαλλοτριώσεις εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αλλά και επιδοτήσεις των νοικοκυριών για παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.Σύμφωνα με άλλη πρόταση  η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων θα γίνει με τη μέθοδο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
Στο τραπέζι έχει πέσει και πάλι η πρόταση για την τοποθέτηση του «πράσινου κουτιού» στις οικοδομές. Αυτό θα περιλαμβάνει την άδεια της οικοδομής, τα αρχιτεκτονικά και τα κατασκευαστικά σχέδια, τους τίτλους κτήσεως, τις στατικές μελέτες αλλά και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, η έκδοση του οποίου ήδη προωθείται.
Σύμφωνα με την πρόταση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά πενταετία), θα μπορεί να γίνεται έλεγχος στις οικοδομές από μηχανικούς και όχι από υπαλλήλους της πολεοδομίας, με στόχο την έκδοση φύλλων ελέγχου. Ρόλος των πολεοδομιών θα είναι να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και, σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων, να επιβάλλουν βαρύτατες ποινές στους ελεγκτές-μηχανικούς, ακόμη και αφαίρεση αδείας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki