Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Θα κάνουμε και ...δασικούς χαρτες

Νωρίτερα από το Εθνικό Κτηματολόγιο, δηλαδή το 2019, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, όπως υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η άναρχη επέκταση των πόλεων, ο κ. Τσιρώνης θεωρεί πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς "η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών, θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, από την στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές για τις οποίες κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο κάποτε να κριθεί παράνομος".

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε χθες τις νέες ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται από σήμερα σε διαβούλευση. Θεωρεί πως το σχέδιο νόμου θα βάλει τα θεμέλια ώστε να ξεκαθαρίσει η σημερινή χαοτική κατάσταση με τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Οπως είπε χθες ο κ. Τσιρώνης, η Γλυφάδα θεωρείται μία καταπατημένη δασική περιοχή που "παρά τις ανομίες του παρελθόντος, κάποιοι καλόπιστα αγόρασαν γη και σήμερα στην πραγματικότητα βρίσκονται σε καταπατημένες εκτάσεις".

Στο υπουργείο διακρίνουν τρεις βασικές κατηγορίες γκρίζων περιοχών κατά την προσπάθεια σύνταξης των δασικών χαρτών. Στην ουσία διαχωρίζει τους οικισμούς που με ευθύνη της διοίκησης χτίστηκαν και επεκτάθηκαν από τους αμιγώς αυθαίρετους οικισμούς. Οι τελευταίοι, μολονότι δεν περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, αποκτούν την δυνατότητα μέσω της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών να καταγραφούν. Ανάλογα με τον χαρακτήρα της κάθε περίπτωσης η ρύθμιση δείχνει τη διαδικασία, με την οποία θα γίνει το ξεκαθάρισμα των οικισμών που προϋπήρχαν του 1923.Ετσι:

-Με πορτοκαλί χρώμα θα αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες οι οικισμοί με έγκυρα και σε ισχύ σχέδια πόλης, οι οποίοι θεωρούνται νομιμοποιημένοι από την στιγμή που έχουν ρυμοτομηθεί.

-Με κίτρινο χρώμα θα αποτυπώνονται οι οικισμοί που δεν διαθέτουν νόμιμες οικοδομικές άδειες και πολεοδομήθηκαν με παλιές νομαρχιακές αποφάσεις που κρίθηκαν εκ των υστέρων ανίσχυρες από το ΣτΕ. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν ελεγχθεί από τις δασικές υπηρεσίες, επομένως είναι πολύ πιθανόν να ενσωματώνουν δασικούς θύλακες. Για τις όμορες σε αυτές περιοχές θα προχωρεί κανονικά η διαδικασία της κύρωσης ενώ οι επίμαχες θα χρωματίζονται με κίτρινο χρώμα μέχρι να αποφανθεί η τύχη τους από Ειδική Επιτροπή που θα συγκροτείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα ερευνά το πολεοδομικό καθεστώς τους.

Μέσα σε οκτώ μήνες η Επιτροπή θα πρέπει να έχει συντάξει έκθεση με όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία θα κοινοποιείται στην τοπική δημοτική αρχή για να ακολουθηθεί στην συνεχεία η διαδικασία των αντιρρήσεων. Τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα αποστέλλονται στην διεύθυνση δασών και με υπουργική απόφαση θα καθορίζεται η τύχη της περιοχής.

Για τους καθαρά αυθαίρετους οικισμούς εντός δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Γ. Τσιρώνη, θα υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως μέσω της κύρωσης των δασικών χαρτών οι οικισμοί αυτοί θα καταγραφούν, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η Αττική, η Χαλκιδική και η Κρήτη.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki