Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Ιερό " φωτοβολταϊκό

Επιμένει η Εκκλησία για να γίνει στο Πεντελικό όρος φωτοβολταϊκό πάρκο, σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων -και- αναδασωτέας γης. Κάθετη είναι η διαφωνία του WWF-Ελλάς, που τονίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να αναπτύσσονται σε χώρους όπου δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.  Το ιστορικό της Πεντέλης έχει επιγραμματικά ως εξής:

* Το 1875, ο νόμος αναγνώριζε ως ιδιωτικά δάση όσα διακατέχονταν τα τελευταία 30 χρόνια.

* Το 1911 η Μονή Πεντέλης απέκτησε δικαίωμα διακατοχικής εκμετάλλευσης.

* Το 1933 υπήρξε απόφαση του υπουργείου Γεωργίας υπέρ της μονής.

* Το 1975 πραγματοποιήθηκε ειδική χωροταξική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η Μονή Πεντέλης θα ανέγειρε στην περιοχή ξενοδοχείο 15.000 κλινών. Ουσιαστικά, αυτή η μελέτη ήταν σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης του βουνού!

* Στην Πεντέλη δεν υπάρχει δημόσιο δάσος, εκτός από το κομμάτι στη Ραπεντώσα. Από το υπόλοιπο κομμάτι, το μισό και περισσότερο ανήκει με συμβόλαια διακατοχής στη Μονή Πεντέλης και το υπόλοιπο στη Μονή Πετράκη.

* Το Π.Δ. 755/1988, το οποίο αναγνωρίζει 7 ζώνες στο Πεντελικό, είναι καλό στο σύνολό του για την προστασία της Πεντέλης. Το αρνητικό σημείο του συνίσταται στο ότι δεν περιέχει ρητή αναφορά στον αντίστοιχο δασικό νόμο και στο άρθρο 24 του Συντάγματος. * Επί δεκαετίες το βουνό υποφέρει από πυρκαγιές

Πάντως, σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα κατάσταση στην Πεντέλη, υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος), στη βάση της οποίας γίνονται όλες οι αυθαιρεσίες. Επίσης, υπάρχουν παράνομα συμβόλαια (διακατεχόμενης δασικής έκτασης) για 22.000 στρέμματα. Εξάλλου, οικοπεδικοί και οικοδομικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν ασύδοτα, καθώς κανένα σχέδιό τους δεν έχει εγκριθεί. Υπάρχει ακόμα πρόβλημα με τον χαρακτήρα δασικό - μη δασικό της περιοχής. Συχνά κόβονται δέντρα για την κατασκευή κτιρίων και σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία δεν υπάρχει οργάνωση της πρόληψης. Το σημαντικό είναι ότι, ενώ έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, εκκρεμεί η κύρωσή τους.

Με ανακοινώσεις τους οι συνδυασμοί «Ανθρώπινη πολιτεία» και «Πεντέλη στο ύψος της» έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα παράνομα σχέδια και οι κάτοικοι να μη δεχτούν φωτοβολταϊκό πάρκο (κανένα για την ακρίβεια) σε δασική έκταση ή στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki