Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αναδρομικό χαράτσι για ημιυπαίθριους;

Σε κίνδυνο για αναδρομική επιβολή φόρων μεταβίβασης και κληρονομιάς για τους κλεισμένους ημιυπαίθριους εκτίθενται όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Όπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Σ. Παραδιάς, από την τελευταία έκδοση του κειμένου του νομοσχεδίου έχει απαλειφθεί η απαλλαγή από τους φόρους αυτούς, που υπήρχε τόσο στο αρχικό κείμενο όσο και στη ρύθμιση Σουφλιά που ψηφίστηκε πέρυσι.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ προέβλεψε εξάλλου ότι με τον τρόπο που σχεδιάστηκε η ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης των υπόγειων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αφού τα πρόστιμα (λόγω του μεγαλύτερου εμβαδού που έχουν, κατά τεκμήριο, τα υπόγεια) είναι πολλαπλάσια από εκείνα που θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες σε ορόφους. Για το λόγο αυτό ζήτησε ο υπολογισμός της αξίας να μη γίνεται μόνο με την τιμή ζώνης, αλλά να προσμετρώνται και οι συντελεστές ορόφου και παλαιότητας.
Σε κοινή συνέντευξη με τους κατασκευαστές και τους μεσίτες ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε ακόμη η ρύθμιση να ισχύει για 99 χρόνια και όχι 40 που προβλέπει το νομοσχέδιο, να μην είναι υποχρεωτική η υποβολή τεχνικής έκθεσης μηχανικού, που αυξάνει το κόστος της δήλωσης για τους πολίτες, και να προβλεφθεί ρητά ότι οι χώροι που εντάσσονται στη ρύθμιση θα εξαιρούνται από την κατεδάφιση ή τη βίαιη επαναφορά της χρήσης. Δεν θα εκτελούνται δηλαδή τυχόν δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν ύστερα από προσφυγές συνιδιοκτητών του κτιρίου.
Η Ομοσπονδία Κατασκευαστών επέμεινε στο αίτημα να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση τα ακίνητα με άδειες οικοδομής που θα εκδοθούν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Η ρύθμιση που έχει κατατεθεί επαναλαμβάνει το νόμο Σουφλιά, δηλαδή αφορά τα ακίνητα με άδειες που εκδόθηκαν ως τις 2 Ιουλίου 2009. Όλα αυτά σημαίνουν, προφανώς, ότι πριν στεγνώσει το μελάνι της «τακτοποίησης» με το νόμο Σουφλιά, συνεχίστηκε η πρακτική του κλεισίματος των ημιυπαίθριων…

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki