«Το νομοσχέδιο που υποβάλλουμε δεν αποτελεί απλή ρύθμιση αλλά τομή, διότι βάζει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της δημιουργίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών και ανταποδίδει ισοζύγιο ωφέλειας στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του πολίτη» τόνισε, σήμερα, η Υπουργός ΠΕΚΑ, στη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης επί της αρχής του σχετικού σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η Υπουργός αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι αποκαθίσταται με δίκαιο τρόπο ένα κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας, λέγοντας ότι οφείλεται σεβασμός στους πολίτες που δεν έχουν αυθαιρετήσει. Ανέφερε, ακόμη, ότι τα πρόστιμα θα κατατίθενται στο «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και το όφελος θα αξιοποιείται με τρόπο μετρήσιμο και ορατό ανταποδοτικά για κάθε περιοχή, ανάλογα με τις αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί εκεί. Σύντομα, τα πρώτα έργα θα γνωστοποιηθούν στους Δήμους, και τα χαρακτηριστικότερα αφορούν στη δημιουργία ανοιχτών χώρων και πρασίνου στις πόλεις.
Όπως δήλωσε, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους μηχανισμούς ελέγχου, θεσμοθετώντας την «Ταυτότητα Κτιρίου», καθώς και ένα διαρκές, περιοδικό ανά πενταετία σύστημα επιθεωρήσεων. Πρόκειται για το αρχείο καταγραφής των βασικών χαρακτηριστικών των νέων κτιρίων, όπως αυτά υφίστανται από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, και όπως εξελίσσονται μέσα στο χρόνο. Ο τρόπος ελέγχου και τήρησης των ηλεκτρονικών αρχείων είναι αδιάβλητος και οι ποινές για παραπτώματα των ελεγχόντων μηχανικών θα είναι αυστηρές. Το μέτρο σταδιακά θα επεκταθεί και σε παλαιότερα κτίρια και σε βάθος, περίπου, μιας πενταετίας θα οδηγήσει, για πρώτη φορά, στην καταγραφή του άγνωστου κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Η Υπουργός υπογράμμισε τον εξορθολογισμό στον χώρο της αγοράς ακινήτων που φέρνει το νομοσχέδιο, μια και καθίσταται πλέον σαφές ότι ο Συντελεστής Δόμησης των διατιθέμενων οικοπέδων δεν μπορεί να αυξάνεται αυθαίρετα. «Δίνουμε λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της αγοράς ακινήτων, αλλά χωρίς νομιμοποιήσεις που θα δημιουργούσαν υπεραξίες για τους αυθαιρετούντες» υπογράμμισε.
Σχετικά με τον χρόνο διατήρησης της αλλαγής χρήσης για 40 χρόνια, είπε ότι οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα διατηρήσουν, έτσι, χωρίς άλλες κυρώσεις έως το 2050, πληρώνοντας ένα πρόστιμο, που για τον μέσο πολίτη είναι σημαντικά χαμηλότερο αυτού της ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το σχέδιο νόμου «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις», θα βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης στη Βουλή και στις επόμενες ημέρες.