Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πολεοδομικές ιστορίες τρέλλας...

sfyri-dikastiΠληθαίνουν οι περιπτώσεις των ιδιοκτητών νόμιμων οικοδομών που κινδυνεύουν να βρεθούν με αυθαίρετα και να πληρώσουν ακριβά χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη για παραλείψεις και λάθη της πολιτείας .
Ακόμα και ολόκληροι οικισμοί βγαίνουν αυθαίρετοι, αντιμετωπίζοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, να «σαρωθούν» από τις μπουλντόζες των υπηρεσιών κατεδάφισης. Και φυσικά οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων να κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Ήδη χάνουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, είτε σε τρίτο, είτε στα παιδιά τους. Τα αυθαίρετα, σύμφωνα με το νόμο δεν μεταβιβάζονται.
Και βεβαίως «πάει περίπατο κάθε σκέψη για περαιτέρω αξιοποίησή τους.Πιό γνωστή η πρόσφατη εγκύκλιος για τα "τυφλά" οικόπεδα που χιλιάδες ιδιοκτήτες οικημάτων που κτίστηκαν με νόμιμη άδεια κινδυνεψαν να χάσουν τις περιουσίες τους καθώς τα σπίτια τους ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζονταν αυθαίρετα. Έπρεπε να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να βγεί νέα εγκύκλιος για να αντιμετωπίσει αυτόν το παραλογισμό. Για όσους γνωρίζουν εξίσουν μεγάλη αναστάτωση είχε προκληθεί πριν λίγα χρόνια στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου. Τι είχε συμβεί; Μετά από προσφυγή κατοίκου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η περιοχή στην οποία έχουν κτιστεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες αρκετές κατοικίες, θεωρείται δάσος και οτιδήποτε υφίσταται μέσα σ’ αυτήν (την περιοχή) είναι παράνομο.
Το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται εντός ορίου οικισμού υφιστάμενου πριν από το 1923 και σύμφωνα με ό,τι ισχύει δεν είναι δασική έκταση. Αυτό έκανε δεκτό και το δασαρχείο δίδοντας τις σχετικές βεβαιώσεις με τις οποίες εν συνεχεία προχωρούσε η έκδοση οικοδομικών αδειών.
Η περιοχή πριν από χρόνια κάηκε. Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά κηρύχτηκε... αναδασωτέα. Απόφαση, όμως που δεν «κυκλοφόρησε» ευρέως. Τουλάχιστον στις κατώτερες υπηρεσίες. Άδειες εξακολουθούσαν να εκδίδονται. Προϊόντος του χρόνου, όμως εντοπίστηκε, αυτή η «μαύρη τρύπα» στην οικιστική επέκταση της περιοχής και η εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη. Από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανατράπηκε το «στάτους κβο» και ήρθαν τα πάνω-κάτω. Οι οικοδομές, αν και είχαν χτιστεί νόμιμα, βρίσκονται στον «αέρα». Θεωρούνται αυθαίρετες με όλες τις συνέπειες που αντιμετωπίζει κάποιος που χτίζει παράνομα.

Και στα Μεσόγεια
Η περίπτωση του Αγίου Στεφάνου δεν ήταν η μοναδική. Ανάλογα προβλήματα εμφανίστηκαν στο παρελθόν  στα Μεσόγεια, αλλά και στη Λαυρεωτική. Γιαπιά κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες οικοδομές και ισάριθμοι πολίτες να βρεθούν σε κατάσταση οριακής δοκιμασίας στις δυο περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Αφορμή γι’ αυτό η  κατάργηση ή στην καλύτερη περίπτωση η παράταση μόνο για λίγους μήνες, της ανανέωσης των οικοδομικών αδειών που έληγαν μετά τη θεσμοθέτηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).
Στην περιοχή την περίοδο αυτή παρέμειανν ημιτελείς καθώς  αν οι ιδιοκτήτες τους τολμολμούσαν να βάλουν έστω και ένα τούβλο κινδύνευαν  να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορούμενο για αυθαίρετη κατασκευή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki