Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αυθαίρετα

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων, έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε ήδη η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου 4178/2013!

Παράλληλα με την προσφυγή κατατέθηκε και αίτηση και στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον τρόπο αυτό δίνει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο την ευκαιρία να ανακόψει, αν το κρίνει, την εφαρμογή του νέου νόμου από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Οι πιθανότητες είναι ουσιαστικά δύο:

-η Επιτροπή Αναστολών να «παγώσει» τη ρύθμιση μόνο όσον αφορά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων και

-Η Επιτροπή Αναστολών να αναστείλει μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, με την οποία γίνεται η έναρξη λειτουργίας του συστήματος υποβολής δηλώσεων.

Παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, εμφανίζονταν σίγουροι για την εξέλιξη των πραγμάτων . Ωστόσο, τα πρώτα πυρά για τον νέο νόμο έχουν ήδη έρθει, και μάλιστα από το Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Βουλής. Στην 25σέλιδη έκθεσή του καταγράφει τις αποφάσεις του ΣτΕ από την πρώτη νομοθετική τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον 410/1968, σημειώνοντας ότι «η νομολογία του ΣτΕ, κατά την ερμηνεία του άρθρου 24 του Συντάγματος, επαναλαμβάνεται παγίως επί του ζητήματος των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων» και καλεί τη διοίκηση «να ρυθμίσει τη χωροταξική ανάπτυξη και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας με βάση ορθολογικό σχεδιασμό». Αναφέρεται δε ότι οι κατά καιρούς νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αντίθετες με το κράτος δικαίου και την ισότητα των πολιτών. Εχουν όμως ενδιαφέρον δύο διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στην έκθεση του νομικού συμβουλίου της Βουλής:

• Αντιμετωπίζονται θετικά οι «ασήμαντες από πολεοδομικής απόψεως παραβάσεις», και μάλιστα χωρίς να τίθενται χρονικοί περιορισμοί. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον νέο νόμο και μάλιστα παρέχεται η δυνατότητα τακτοποίησης χωρίς περιορισμό ως προς τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

• Χαρακτηρίζονται «συνταγματικώς ανεκτά» αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 31 Ιανουαρίου 1983, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 1337/1983. Η έκθεση αναφέρει ότι με βάση τη νομολογία του ΣτΕ «δημιουργείται αμφιβολία για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις» και καταγράφει τα άρθρα 7 παράγραφος 1 και 8 του ήδη ψηφισμένου νομοσχεδίου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki