Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα : Στυγνός εκβιασμος

Βαριές ποινές και πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και για όσους παρανομήσουν από εδώ και πέρα. Επίσης θα καθιερωθεί «μπόνους» για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης, προκειμένου να κάνουν επισκευές ενεργειακής και στατικής βελτίωσης του ακινήτου τους, με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μάλιστα το μπόνους θα ισχύσει και σε δημόσια κτήρια με αυθαιρεσίες. Το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, έρχεται να καλύψει το νομοθετικό αλλά και το εισπρακτικό κενό από τα πρόστιμα αυθαιρέτων, που προκαλεί η «κατεδάφιση» του προηγούμενου νόμου 4014/2012 για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε αντισυνταγματικό.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για μικροαυθαιρεσίες και υπερβάσεις δόμησης σε κτήρια με άδεια. Για τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, όπως επίσης και για τα παντελώς αυθαίρετα ακίνητα τα πρόστιμα θα κυμανθούν στα επίπεδα του προηγούμενου νόμου, με δυνατότητα όμως εξόφλησης του προστίμου σε βάθος χρόνου πενταετίας και έως 60 δόσεις. Για τα παντελώς αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία ανεγέρθηκαν μετά το 1983 το υπουργείο μελετά διαφορετική αντιμετώπιση σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, που δεν εγκρίνει τη νομιμοποίησή τους. Εξετάζεται να ισχύσει εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση πολεοδόμησης της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Τα πρόστιμα και οι ποινές για τους ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν εκτός των νέων ρυθμίσεων θα περιγραφούν με ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο και αναμένεται να είναι πολλαπλάσια από τα πρόστιμα νομιμοποίησης.

Οσο για το «μπόνους» εργασιών «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα, οι πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι θα αφορούν ακίνητα προ του 2003 και θα καλύπτουν μέρος της δαπάνης για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και για τη στατική επάρκεια των υπό νομιμοποίηση ακινήτων. Το οικονομικό μπόνους θα καλύπτει έως το 50% του προβλεπόμενου προστίμου και στην πράξη θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός της οφειλής. Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχεται μείωση στα προσδοκώμενα έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων και έτσι το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να εντάξει τη δαπάνη για το «λίφτινγκ» στα αυθαίρετα τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων κτηρίων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki