Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εκβιασμός με μπουλντοζες

Βγάζουν τις μπουλντόζες μερικές βδομάδες πριν την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Αν και οι αρμόδιοι αρνούνται την πρόθεση να εκφοβισθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εντούτοις ο φόβος κάνει καλά την δουλειά ανεξαρτήτως προθέσεων. Ηδη , οι μπουλντόζες του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εμφανίστηκαν  στην παραλία Τομπρούκ προκειμένου να κατεδαφίσουν αυθαίρετη ταβέρνα που βρισκόταν επάνω στον αιγιαλό και η  επιχείρηση θα συνεχιστεί  και έπεται συνέχεια λένε απο το αρμόδιο υπουργείο . Το ΥΠΕΚΑ  συνεργάζεται  με τους επτά γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας (Αττικής, Αιγαίου, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Μακεδονίας-Ηπείρου, Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου) για το συντονισμό και την οργάνωση του προγράμματος κατεδαφίσεων.

Η έναρξη εφαρμογής του προγράμματος κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ, που περιλαμβάνει συνολικά 3.305 κατεδαφιστέα κτίσματα (2.105 σε αιγιαλούς και παραλίες και 1.200 σε δάση και δασικές εκτάσεις), συμπίπτει χρονικά με την προώθηση του νέου οικιστικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο προγραμματίζεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αν και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου επιδιώκεται να μη συσχετίζονται τα δύο θέματα, πρέπει να αναφερθεί ότι το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα έρχεται προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην εισπρακτική επιχείρηση νομιμοποιήσεων και τακτοποιήσεων αυθαιρέτων, που παρουσιάζει καμπή. Οι κατεδαφίσεις ενός μικρού αριθμού μεν προκλητικών δε αυθαιρέτων από το σύνολο των 1,5 εκατ. παράνομων κτισμάτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα με τη μέθοδο του παραδείγματος εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως πίεση προς τους ιδιοκτήτες να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις τακτοποίησης, με εφάπαξ πρόστιμο. Οι εισπράξεις προστίμων είναι εκτός στόχων. Κινούνται μόλις στο 30% των προϋπολογιζόμενων εσόδων. Εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί στο δημόσιο ταμείο επιπλέον ποσό 1,5-2 δισ. ευρώ από τα αυθαίρετα μέσα στην επόμενη διετία.

Το τυποποιημένο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, που ακολουθούν πλέον οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενόψει των κατεδαφίσεων ακινήτων προβλέπει συγκεκριμένες προκαταρκτικές ενέργειες, οι οποίες είναι:

* Διακοπή της σύνδεσης των υπό κατεδάφιση κτηρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (φως, νερό, ηλεκτρικό κ.λπ.).

* Ενημέρωση του ιδιοκτήτη να αδειάσει το ακίνητο εντός ρητής προθεσμίας και, ακολούθως, κινητοποίηση ιδιωτών μεταφορέων που θα μεταφέρουν την οικοσκευή με χρέωση του ιδιοκτήτη της δαπάνης μεταφοράς και αποθήκευσης.

* Ενημέρωση του ιδιοκτήτη εντός ρητής προθεσμίας να κατεδαφίσει ο ίδιος και να διαχειριστεί τα υλικά εκσκαφής και, ακολούθως, ενεργοποίηση των συνεργείων κατεδάφισης που θα πληρώσει το Δημόσιο, καταλογίζοντας στον ιδιοκτήτη την πληρωμή της σχετικής δαπάνης στην Εφορία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki