Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα : Η ώρα της κρίσης

Την ώρα που η κυβέρνηση αλλάζει για πολλοστή φορά τον αρχικό νόμο περί ρύθμισης των αυθαιρέτων, παρέχοντας νέες εκπτώσεις με σκοπό να εισπράξει χρήματα για το ταμείο του Μνημονίου μέσω νέου νομοσχεδίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή εξ αναβολής κρίνεται η συνταγματικότητα του πρώτου νόμου.

Η προσφυγή είναι κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καθορίστηκε η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών στο σύστημα του ΤΕΕ και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του παραβόλου και του ειδικού προστίμου στο Πράσινο Ταμείο. (Όπως είναι γνωστό, το ριφιφί στους πόρους του Πράσινου Ταμείου συνεχίζεται. Ακόμη και το 5% των εσόδων που του έχουν απομείνει πρόσφατα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μειώθηκε στο 2%, 5% ετησίως). Ήδη από τον Απρίλιο η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ (απόφαση 180/2012) είχε απαγορεύσει έως την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης να κατατίθενται ως αποδεικτικά στοιχεία ιδιωτικά έγγραφα για τον χρόνο ανέγερσης του αυθαιρέτου και της εγκατάστασης της παράνομης χρήσης συνοδεία υπεύθυνης δήλωσης. Επίσης είχε διατάξει να σταματήσει η επεξεργασία των ιδιωτικών εγγράφων που είχαν κατατεθεί, αποδεχόμενο μόνον τις αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα.

Στην εν λόγω απόφαση, η οποία καταγράφει και το πλήθος των τροποποιήσεων, μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι "με τις νεότερες του Ν. 4014/2011 διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες ορίσθηκε νέος τρόπος αποδείξεως του χρόνου ολοκληρώσεως της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκαταστάσεως της αυθαίρετης χρήσεως, σε συνδυασμό με τις επακολουθήσασες παρατάσεις των προθεσμιών υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή στην επίδικη ρύθμιση, μεταβάλλεται κατά τρόπο ουσιώδη το αρχικό σύστημα του νόμου, το οποίο κατά την εισηγητική έκθεση έθετε ως όριο ('κόκκινη γραμμή') την τακτοποίηση της αυθαίρετης δομήσεως που πραγματοποιήθηκε μέχρι την ημερομηνία καταθέσεως του σχεδίου του νόμου (28.7.2011)". Και προειδοποιούσε για τον κίνδυνο "περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δομήσεως".

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki