Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εμπλοκή στα αυθαίρετα

Εμπλοκή για τουλάχιστον δύο στους δέκα ιδιοκτήτες που έχουν ήδη τακτοποιήσει τα αυθαίρετα τους προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μάλιστα, όσοι αποδειχθούν μετά την αναγκαστική πλέον προσκόμιση δημοσίων εγγράφων για την πιστοποίηση του χρόνου ανέγερσης του αυθαιρέτου ότι έκαναν ψευδή δήλωση, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο από 30.000 έως 100.000 ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Οι μηχανικοί μπορούν να χάσουν προσωρινά ή και οριστικά την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους. Όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έδωσαν μεταγενέστερες τροποποιήσεις του νόμου, να πιστοποιούν το χρόνο ανέγερσης του αυθαιρέτου μόνο με υπεύθυνη δήλωση μηχανικού και ιδιοκτήτη, θα πρέπει τώρα να προσκομίσουν αεροφωτογραφίες ή άλλα δημόσια έγγραφα πιστοποίησης και να πληρώσουν και την όποια διαφορά προκύπτει από το πρόστιμο. Επιπλέον, από εδώ και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να προσέλθει στη διαδικασία τακτοποίησης στηριζόμενος σε ιδιωτικά έγραφα. Εμπλοκή Η εμπλοκή προέκυψε μετά την απόφαση του ΣτΕ να μη γίνονται δεκτές αιτήσεις «τακτοποίησης» αυθαιρέτων παρά μόνο βάσει των δικαιολογητικών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο 4014/11.

Δηλαδή να πιστοποιείται ο χρόνος ανέγερσης μόνο βάσει αεροφωτογραφιών και δημοσίων εγγράφων και όχι ιδιωτικών εγγράφων ή υπεύθυνων δηλώσεων, όπως προέβλεπαν μεταγενέστερες τροποποιήσεις που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι τροποποιήσεις αυτές σύμφωνα με το ΣτΕ, αλλά κι όπως αποδείχθηκε τελικά με ελέγχους που έγιναν κατόπιν καταγγελιών, άνοιξαν το δρόμο για την ανέγερση νέας γενιάς αυθαιρέτων τα οποία έγιναν μετά την ημερομηνία που έθετε ο νόμος (Ιούλιος του 2011) και με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις για το χρόνο ανέγερσης έμπαιναν στην ρύθμιση για τακτοποίηση. Πολλοί μάλιστα, «μεγάλωναν» την ηλικία του αυθαιρέτου τους με ψευδή υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να πληρώσουν μικρότερο πρόστιμο. Κι αυτό καθώς όσα ακίνητα κατασκευάστηκαν πριν το 1983 πληρώνουν το 15% του προστίμου ενώ όσα χτίστηκαν μεταξύ του 1983 και του 2004 πληρώνουν το 80% του προστίμου. Επίσης, με τις νεότερες επίμαχες τροπολογίες κάποιος μπορεί, βασιζόμενος σε ιδιωτικά έγγραφα, να υποστηρίξει ότι το ακίνητό του κατασκευάστηκε πριν από το χαρακτηρισμό της περιοχής που βρίσκεται ως δασικής ή αιγιαλού ή παραδοσιακού οικισμού, οπότε και πάλι θα ήταν δυνατό (αν δεν το σταματούσε το ΣτΕ) να υπαχθεί στο νόμο περί τακτοποίησης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki