Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα: Επιφυλακτικοί οι ιδιοκτήτες

Η επιφυλακτικότητα και η έλλειψη ρευστού απειλεί την ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Μέχρι στιγμής λιγότερες από 260.000 (συγκεκριμένα 259.748) είναι οι αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων που έχουν κατατεθεί ενώ εισπράχθηκαν 315,5 εκατομμύρια ευρώ από τις μέχρι τώρα πληρωμές. Περισσότεροι από αυτούς που έσπευσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι επαγγελματίες ενώ εκτιμάται ότι ο μεγάλος όγκος των ιδιωτών περιμένει καθώς είτε φοβάται τις εκπλήξεις που του επιφυλάσει το υπουργείο Οικονομικών είτε έχει ξεμείνει από λεφτα. Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περισσότερα από 1.000.000 αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα τότε εύκολα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα κανείς για την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος για τον όποιο η διαδικασία για την τακτοποίηση αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου με την καταβολή της πρώτης δόσης να μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να διευθετήσουν τις οφειλές τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η κάθετη πτώση του αριθμού των αιτήσεων είναι μία ακόμα ένδειξη για την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η ρύθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο κατατέθηκαν μόλις 25.000 αιτήσεις όταν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις 80.000 ανά μήνα. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι το πρόστιμο εξόφλησαν περίπου ένας στους δέκα (27.557), ενώ έχουν πληρώσει τουλάχιστον την πρώτη δόση περίπου τρεις στους δέκα (74.681). Μόνο τα παράβολα έχουν πληρώσει 44.722 ιδιοκτήτες ενώ η πλειονότητα βρίσκεται ακόμη στο προκαταρκτικό στάδιο της δήλωσης (112.788).

Σημειώνεται ότι την παράταση ζητούσε επιτακτικά και το ΤΕΕ το οποίο εκτιμά ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος κι από αυτόν που δόθηκε τελικά, καθώς οι ασάφειες είναι πολλές και η νομοθεσία πολυδαίδαλη με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχώς ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Το ΤΕΕ εκτιμά επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν και επιπλέον μειώσεις στα πρόστιμα προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο αδύνατες οικονομικά ομάδες πολιτών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki