Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα: Η ρύθμιση "πονοκέφαλος"

Ακόμα και αυτοί που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα δεν θα ησυχάσουν καθώς κενά, ελλείψεις και εκκρεμότητες εξακολουθούν να κάνουν το μέλλον των αυθαιρέτων …αβέβαιο. Για παράδειγμα χιλιάδες πολίτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα (4014/2011) και έχουν αποπληρώσει το σύνολο του προστίμου βρίσκονται εκτεθειμένοι αν ο νόμος  κριθεί αντισυνταγματικός . Αυτός ο κίνδυνος πιθανόν να εμφανιστεί στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση να διοχετευθεί το 95% των πόρων του Πράσινου Ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μία άλλη πηγή ανησυχίας είναι ότι αν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης δεν εκδώσουν οικοδομική άδεια όταν γίνει η ένταξη τότε τα ακίνητα τους θα εξακολουθήσουν να είναι αυθαίρετα. Συγκεκριμένα αν δεν εκδοθεί οικοδομική άδεια, το ακίνητο παραμένει αυθαίρετο το οποίο έχει τακτοποιηθεί για 30 χρόνια. Αν εκδοθεί οικοδομική άδεια, η κατασκευή θα είναι νόμιμη. Ωστόσο το πρόστιμο που έχει καταβληθεί για την τακτοποίηση δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται με υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα. Συνυπολογίζεται όμως στην έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Συνολικά οι γκρίζες ζώνες της ρύθμισης είναι:

* Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των υποβαλλόμενων στοιχείων, με συνέπεια ο καθένας να δηλώνει ό,τι θέλει.

* Εχει προκύψει τεράστιο πρόβλημα με την αδειοδότηση και τη συνέχιση εργασιών σε κτίρια τα οποία έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Για παράδειγμα, αν ένας πολίτης ζητήσει από την πολεοδομία συνέχιση εργασιών ή προσθήκη ή αλλαγή χρήσης για οικοδομή στην οποία έχει «νομιμοποιήσει» ορισμένα τμήματά της, θα πρέπει να υποβάλει τα σχέδια των τμημάτων αυτών, τα οποία ωστόσο δεν υπάρχουν, καθώς μέχρι στιγμής μόνο «θεωρητικά» υποβάλλονται στο ΤΕΕ. Έτσι όλες οι διαδικασίες έχουν κολλήσει.

* Δεν έχει δοθεί προς χρήση το δελτίο δομικής τρωτότητας, το οποίο είναι υποχρεωτικό από τον νόμο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί από το ΥΠΕΚΑ τι θα γίνει με τα κτίσματα τα οποία κρίνονται ακατάλληλα ως προς την αντισεισμικότητά τους. Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Τι υποχρεώσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες; Θα πρέπει να κάνουν ενισχύσεις;

* Δεν έχουν δοθεί οι προδιαγραφές για τα σχέδια τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στη δεύτερη φάση. Πού υποβάλλονται; Ποιος τα ελέγχει; Ποιος τα θεωρεί; Πού φυλάσσονται;

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki