Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οικισμοι: Τι αλλάζει στη δόμηση

Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν ανατραπεί βασικοί όροι δόμησης που ίσχυαν την τελευταία 25ετία σε εντός σχεδίου περιοχές οικισμών με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους. Το σχετικό διάταγμα που προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 289, τεύχος ΑΑΠ) και οι καινούριες οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται με πιο αυστηρές διατάξεις. Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται στο διάταγμα του 1985 είναι οι εξής:

1 Οικόπεδα με εμβαδόν έως 500 τετραγωνικά πρέπει να έχουν πρόσοψη 10 μέτρων και για μεγαλύτερη επιφάνεια τουλάχιστον 15 μέτρα. Εξαιρούνται αυτά που υφίστανται πριν την 4η Νοεμβρίου 2011 και αυτά που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς.

2 Περιορίζεται η κάλυψη από το 70% στο 60% του οικοπέδου. Προβλέπεται όμως να φθάνει έως το 70% αλλά μόνο σε πολύ μικρά υφιστάμενα οικόπεδα.

3 Μειώνεται η επιτρεπόμενη δόμηση, που με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 400 τετραγωνικά. Η επιφάνεια αυτή παραμένει μόνον για οικόπεδα πάνω από 700 τετραγωνικά. Για τα μικρότερα η δόμηση μειώνεται στα 240 τετραγωνικά και υπάρχει η δυνατότητα για πατάρι έως 40 τετραγωνικά. Ειδικά για οικόπεδα έως 200 τετραγωνικά ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1,0 ώστε η μέγιστη επιφάνεια της νέας οικοδομής να φθάνει τα 200 τετραγωνικά.

4 Ανατρέπεται το καθεστώς σε οικόπεδα με κλίση εδάφους άνω του 15%. Ορίζεται ότι η οικοδομή σε κάθε της σημείο πρέπει να εξέχει 7,50 μέτρα από το φυσικό έδαφος. Ειδικά σε κτίρια που θα κατασκευαστούν στην κάτω πλευρά του δρόμου, το ύψος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα. Οσα βρίσκονται στην πάνω μεριά του δρόμου, τα 7,50 ισχύουν μόνον για όσα κτίρια κατασκευάζονται πάνω στο όριο του οικοπέδου ή σε απόσταση μεταγαλύτερη των 20 μέτρων απ' αυτό. Για ενδιάμεση απόσταση το ύψος μειώνται στα 4,5 μέτρα.

Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί πριν τις 4 Νοεμβρίου υλοποιούνται με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ισχύει και για φακέλους που έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες και έχουν πάρει προέγκριση ώς την ίδια ημερομηνία. Το ίδιο ισχύει και για αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών, για υπό κατασκευή ή τελειωμένες οικοδομές, που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχει λήξει η ισχύς τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki