Με διαδικασίες εξπρές (πρώτη «πρότυπη δίκη» σύμφωνα με το Νόμο 3900/2010) συζητήθηκε η συνταγματικότητα ή μη του Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εν αναμονή της απόφασης, έχουν παγώσει όλες οι υποθέσεις στα δικαστήρια. Η απόφαση που θα εκδοθεί από το ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτική «πυξίδα» για όλες τις παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας .
Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση αυτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια της χώρας έχουν «παγώσει». Η απόφαση - πιλότος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου , θα εκδοθεί με αφορμή προσφυγές τριών κατοίκων της Χαλκιδικής, η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Οι τρεις υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010, για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, αλλά και τη λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος.
Τους δικαστές τους απασχόλησε η άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής καθώς σύμφωνα με τους προσφεύγοντες κατοίκους υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών. Δηλαδή, κλείστηκαν ημιυπαίθριοι χώροι και έγινε αλλαγή χρήσης των χώρων στάθμευσης, αλλά και κατασκευάστηκαν πατάρια τα οποία δεν προβλέπονται στις οικοδομικές άδειες. Η Πολεοδομία θεωρεί ότι οι οικοδομικές άδειες είναι νόμιμες, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής των πολεοδομικών παραβάσεων στο νόμο.