Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οικοδομη: Ολες οι αλλαγές

Εκδοση οικοδομικών αδειών σε χρόνο-εξπρές, κατάργηση πολεοδομιών, θεσμοθέτηση σώματος ορκωτών ελεγκτών-μηχανικών και πακέτο φοροαπαλλαγών για επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες, απλοποιούνται πλέον όλες οι διαδικασίες και μειώνεται η γραφειοκρατία με στόχο και την αντιμετώπιση του «γρηγορόσημου». Με τις νέες ρυθμίσεις οι πολεοδομίες μετονομάζονται σε Υπηρεσίες Δόμησης και θα έχουν πλέον εποπτικό ρόλο. Για την έκδοση άδειας θα απαιτείται η προσκόμιση μόνο τριών δικαιολογικών: το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η όλη διαδικασία για να λάβει πλέον ο κάθε ιδιοκτήτης την άδεια στα χέρια του δεν θα διαρκεί περισσότερο από εφτά ημέρες. Η έγκριση δόμησης θα γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες.

Από εκεί και πέρα καθιερώνονται έλεγχοι σε κάθε στάδιο της οικοδομής και θεσπίζεται Σώμα Ελεγκτών Μηχανικών, οι οποίοι θα είναι ανεξάρτητοι μηχανικοί με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διενέργεια ελέγχων. Η χρηματοδότηση του Σώματος θα γίνεται μέσω παραβόλων που θα επιβαρύνουν την οικοδομική άδεια και θα κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο αλλά και από τα ποσοστά των προστίμων αυθαιρέτων. Το ύψος των παραβόλων θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Οι ελεγκτές δόμησης δεν θα μπορούν να είναι δημόσιοι/ιδιωτικοί υπάλληλοι ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί. Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά ελεγκτή που θα ορίζεται με κλήρωση, στα εξής στάδια:

* Μετά την ολοκλήρωση της θεμελίωσης και των τειχίων του υπογείου.

* Μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας.

* Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Μετά τη διενέργεια των ελέγχων εκδίδεται από την πολεοδομία το Πιστοποιητικό Πληρότητας και το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής. Με την κατάθεση του τελευταίου στον οικείο δήμο, ο ιδιοκτήτης κάνει αίτηση για σύνδεση με ρεύμα και νερό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki