Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι τελικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Με πολύ σφικτές προθεσμίες θα προχωρήσει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τον νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Την 1η Οκτωβρίου αρχίζει η εφαρμογή της τακτοποίησης, ενώ η πρώτη δόση για την καταβολή του ειδικού προστίμου θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα στο 2011 να εισπράξει ποσό άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πρώτοι υπολογισμοί του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για συνολικές εισπράξεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ με την περαίωση της τακτοποίησης. Τα ποσά που θα προέλθουν από το πρόστιμο που θα καταβάλλουν οι αυθαιρετούχοι, προορίζεται για το Πράσινο Ταμείο, για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και μέτρα πολεοδομικής εξυγίανσης επιβαρημένων περιοχών. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία κατάθεσης και απόδοσης των προστίμων και των παραβόλων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, όπως και για τον αριθμό των δόσεων του ειδικού προστίμου. Από τη δημοσίευση του νόμου αρχίζουν να «τρέχουν» δύο βασικές προβλέψεις για τις δικαιοπραξίες ακινήτων, αυθαιρέτων ή νομίμων, που είναι οι εξής:

1- Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου με αυθαίρετη κατασκευή ή η σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό, αν δεν «τακτοποιηθεί» με τον νέο νόμο ή δεν έχει υπαχθεί σε παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση, όπως ο νόμος 1337/1983. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1955, εφόσον αυτό αποδεικνύεται

. 2- Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβίβαση εν ζωή (αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή, διανομή κλπ.) για όλα τα ακίνητα ή η σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος (εγγραφή υποθήκης) εφόσον δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό «πολεοδομικής νομιμότητας», από βεβαίωση δηλαδή μηχανικού και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη πως στο ακίνητο δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή.

Η τακτοποίηση διαρκεί 30 χρόνια. Αφορά κάθε είδους αυθαίρετη κατασκευή - κατοικία, εμπορικό κτίριο, βιομηχανία, τουριστική εγκατάσταση, δημόσιο κτίριο, κοινωφελές κτίριο, ακόμα και πισίνα, των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μέχρι την 26η Ιουλίου 2011. Αφορά επίσης κάθε αυθαίρετη χρήση που εγκαταστάθηκε μέχρι την ίδια ημερομηνία. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο της πόλης, σε δημόσιο κτήμα, σε δάσος, δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό, σε παραδοσιακό οικισμό, σε αρχαιολογικό χώρο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki