Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δυσκολεύουν την δόμηση

Αυστηρότερους όρους και περιορισμούς δόμησης προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ανδρο και τα Γαυριονήσια, που καθορίζει Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) όρια κατάτμησης κ.λπ., στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές. Ουσιαστικά περιορίζεται η δόμηση και η κάλυψη στα εκτός σχεδίου ενώ παραμένει η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά δίνει μία γεύση των αλλαγών που συζητούνται για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά. Άξιο ενδιαφέροντος όμως είναι οι ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις παραθεριστικές κατοικίες και οι οποίες  θα προβλέπουν ευνοϊκότερους όρους δόμησης για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.Με το τρόπο αυτό θα δημιουργούνται άνισες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά εξοχικής κατοικίας.

Πάντως το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την δόμηση στην Ανδρο προβλέπει ότι στη ΖΟΕ καθορίζεται κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα 4 στρέμματα με πρόσοψη γηπέδων σε νόμιμα υφιστάμενο δρόμο, ενώ το όριο για τα τουριστικά καταλύματα είναι 15 στρέμματα και κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 8 στρεμμάτων. Σε πολλές περιοχές της ΖΟΕ που εκτείνεται σε απόσταση 350 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση φθάνει τα 150 τ.μ. και η μέγιστη κάλυψη 200 τ.μ., ενώ σε μεγαλύτερα των 4 στρεμμάτων γήπεδα, αξιοποιείται ο μαθηματικός τύπος που δεν μπορεί όμως να οδηγήσει σε δόμηση μεγαλύτερη των 400 τ.μ., το πολύ. Τα κτίσματα είναι ισόγεια με ύψος μέχρι 4,50 μ. και 5,5 μ. εφόσον επιτρέπεται στέγη. Το σχέδιο Π.Δ. επιτρέπει να διατηρηθούν (επισκευαστούν και εκσυγχρονιστούν) νομίμως υφιστάμενα κτήρια έστω και αν η χρήση τους αντίκειται στο νέο καθεστώς. Σε όλο το νησί απαγορεύεται η κατεδάφιση ή αλλοίωση των παραδοσιακών λιθόκτιστων κτισμάτων, ενώ απαγορεύεται η δόμηση σε γήπεδα με κλίση μεγαλύτερη των 40% και οποιαδήποτε μετατροπή των καλντεριμιών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki