Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα: Εκστρατεία εκφοβισμού

Σε εκστρατεία εκφοβισμού των ιδιοκτητών αυθαιρέτων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος με προφανή στόχο τη τσέπη των ιδιοκτητών τους. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν οι διαροές οι οποίες θα αφορούν σε:

-καταγραφή όλων των αυθαιρέτων.

-αλλαγές στο ισχύον καθεστώς κατεδάφισης τους

-απαγόρευση μεταβίβασης

Αν και δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων –πέραν της αόριστης δήλωσης του αρμόδιου υπουργού που έκανε λόγο για υπόθεση λίγων εβδομάδων-ξεκίνησε να κατασκευάζεται μία εικόνα «τρόμου» σε βάρος του 1.000.000 ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Η εκστρατεία εκφοβισμού που είναι ανάλογη με εκείνη που είχε ακολουθήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο υπουργείο Οικονομικών για τους φόρους δεν λαμβάνει προφανώς υπόψη ότι οι πολεοδομίες είναι ουσιαστικά υπο διάλυση –λογω Καλλικράτη- και ότι αυτή την στιγμή η καταγραφή είναι πρακτικώς αδύνατο να ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων. Μάλιστα , αγνοεί ότι η δραστηριοποίηση ιδιωτών στο έργο της καταγραφής δεν εξασφαλίζει ούτε ταχύτητα αλλά ούτε και διαφάνεια ενώ σε μικρές κοινωνίες οι κοινωνικοί και οικονομικοί δεσμοί που έχουν διαμορφωθεί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Πάντως από το υπουργείο διαρέουν ότι «στον σχεδιασμό είναι η άμεση αναθεώρηση του πλαισίου για τις κατεδαφίσεις, διότι με το ισχύον πλαίσιο κανένας δεν έχει λόγο να φοβάται την κατεδάφιση. Με τις αλλαγές αλλάζουν οι ισχύοντες χρόνοι και οι διαδικασίες. Και πέρα από αυτό, η εκτός ρύθμισης διατήρηση και μεταβίβαση αυθαιρέτων θα γίνει πρακτικά αδύνατη». Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα είναι στη λογική της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων. Θα κάνει διακρίσεις (π.χ., αποκλείοντας τη ρύθμιση αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα ολόκληρων αυθαίρετων οικισμών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki