Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οικοδομικές άδειες: Μύθος οι "άδειες εξπρες"

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου γα τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που συνοψίζεται στο σλόγκαν «οικοδομικές άδειες σε χρόνο ρεκορ», ενώ προβάλλει την πάταξη της διαφθοράς και την ποιότητα των κατασκευών.

Στην πραγματικότητα , όλες οι εξαγγελίες είναι ανέφικτες. Για παράδειγμα , η έκδοση της αδείας σε χρόνο –ρεκορ σκοντάφτει στο χάος του Καλλικράτη που έχει προκαλέσει έμφραγμα υποστελέχωσης στις πολεοδομίες. Και τι γίνεται στις περιπτώσεις των οικισμών για τους οποίους για την έκδοση της άδειας απαιτείται αρχιτεκτονικός έλεγχος; Με τα σημερινά δεδομένα αυτή η διαδικασία απαιτεί 2-3 μήνες το λιγότερο. Επίσης σε πολλές περιοχές απαιτείται έλεγχος από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τουλάχιστον 2 μήνες που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει και τους 12 μήνες. Σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές απαιτείται έλεγχος από τη Δασική Υπηρεσία. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τουλάχιστον 2 μήνες που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει και τους 12 μήνες. Επίσης σε κατασκευές , εκτός των κατοικιών, απαιτείται έγκριση «λειτουργικότητας» από τον αρμόδιο φορέα (ΕΟΤ, Υπηρεσία Γεωργίας κλπ).Στις περιπτώσεις δόμησης επί δημοτικών, επαρχιακών και εθνικών δρόμων που χρειάζεται επί πλέον έγκριση «κυκλοφοριακής σύνδεσης» και σε όλα όλα αυτά οι εξαγγελίες δεν έδωσαν καμία απάντηση.

Προφανώς, ο κ. Σηφουνάκης είτε δεν έχει απάντηση είτε έχει "φάει πόρτα" απο τα συναρμόδια υπουργεία είτε έκανε τις εξαγγελίες με καθαρά μικροκομματικά κίνητρα (σ.σ.η ψηφιση του μεσοπρόθεσμου). Φυσικά, μέσα στο χάος που επικρατεί μπορεί να προτείνει ο ιδιοκτήτης πρώτα να παίρνει την άδεια δόμησης, και να αρχίζει να κτίζει και μετά προσκομίζει τα χαρτιά στις πολεοδομίες . Τι θα γίνει όμως αν πχ το δασαρχείο επιβάλλει απαγόρευση δόμησης; Θα καλείται ο ιδιοκτήτης να γκρεμίζει την οικοδομή ή θα πληρώνει πρόστιμα;

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki