Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φθινόπωρο, οι αλλαγές στις άδειες

Ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες-εξπρές, κατάργηση πολεοδομιών και μεταφορά ευθύνης στους επιβλέποντες μηχανικούς, σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης .

Την Τετάρτη θα γίνει η πρώτη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη δεύτερη ανάγνωση και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, θα χρειάζονται πέντε ημέρες για την έκδοση της «έγκρισης δόμησης» και δύο ημέρες για την έκδοση της «αδειας δόμησης». Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται από τον μηχανικό ηλεκτρονικά στις πολεοδομίες οι οποίες πλέον θα έχουν μόνο εποπτικό ρόλο και όχι ελεγκτικό. Ελεγκτές Προβλέπεται η σύσταση Ειδικού Σώματος Ελεγκτών που θα αποτελείται από μηχανικούς που θα απασχολούνται αποκλειστικά και με θητεία τεσσάρων ετών. Αυτοί θα είναι αρμόδιοι για τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον σε τρία στάδια της οικοδομής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Οι έλεγχοι θα γίνονται από διαφορετικό κάθε φορά ελεγκτή που θα επιλέγεται με κλήρωση. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.) Το Σώμα των ελεγκτών θα χρηματοδοτείται από τις άδειες, το κόστος των οποίων γι' αυτό το λόγο αυξάνεται. Για το θέμα των αμοιβών των ελεγκτών καθώς και των επιβλεπόντων μηχανικών ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι θα γίνει διάλογος με το ΤΕΕ αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση αμοιβών και επαγγελμάτων. Προβλέπονται επίσης αυστηρές ποινές για τις παραβάσεις, τόσο για τους μηχανικούς που θα έχουν την ευθύνη όσο και για τους ιδιοκτήτες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki