Εσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ σχεδιάζει να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τα αυθαίρετα, αλλά αυτή τη φορά δεν έχει δεδομένη την άνευ όρων στήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Δεν αποκλείεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει ένα είδος καταγραφής των αυθαιρέτων, που σε συνδυασμό με κατηγοριοποίησή τους θα επιτρέψει να προωθηθούν κατά περίπτωση μέτρα. Η πρώτη σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τη μείωση των τσουχτερών προστίμων, που θεσπίστηκαν στα τέλη του 2003 και αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά. Επιπλέον, είναι τόσο εξοντωτικά, περίπου το 30% της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου, που οι παρανομίες εντοπίζονται, αλλά η βεβαίωση των προστίμων χάνεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων.
Το κίνητρο που εξετάζεται για να πεισθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να προσέλθουν στο «ταμείο» είναι να μειωθούν τα πρόστιμα, αλλά μόνο για όσους τα δηλώσουν. Δεν αποκλείεται οι ειλικρινείς να απαλλαγούν και από το πρόστιμο διατήρησης, που καταβάλλεται για κάθε χρόνο που παραμένει το αυθαίρετο. Ο νέος «μπαμπούλας» θα είναι οι έλεγχοι από τα πολεοδομικά γραφεία που θα δημιουργηθούν ώς το τέλος του 2012 σε κάθε δήμο. Το πρώτο μέλημά τους θα είναι να αυξήσουν με κάθε τρόπο τα δημοτικά έσοδα.