Περί τις 300.000 αιτήσεις για "τακτοποίηση" ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων υπολογίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πως θα έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει ο χρόνος ισχύος της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Πρόκειται για αριθμό πολύ χαμηλότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως στον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε στη Βουλή τα προσδοκώμενα έσοδα από τους ημιυπαίθριους για το 2011 είναι 150 εκατομμύρια ευρώ αντί των 600 εκατομμυρίων που ανέφερε ο περσινός προϋπολογισμός. Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 200.000 και έχουν εισπραχθεί 110 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατομμύρια προέρχονται από την πληρωμή των παραβόλων και εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια προέρχονται από την καταβολή των προστίμων (δόσεις, εφάπαξ) και πάνε κατευθείαν στο "Πράσινο Ταμείο" του υπουργείου Περιβάλλοντος για έργα αναπλάσεων και πρασίνου. Σημειώνεται πως μία αίτηση μπορεί να αφορά την υπαγωγή στην ρύθμιση περισσότερων του ενός χώρων. Υπολογίζεται πως κάθε αίτηση αναλογεί σε 1,5 χώρο προς τακτοποίηση κατά μέσο όρο. Ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ΠΕΚΑ, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2010 είχαν υποβληθεί στις Πολεοδομίες 83.425 αιτήσεις, ενώ στις 20 Οκτωβρίου ο αριθμός είχε σχεδόν διπλασιαστεί και είχε φτάσει τις 147.000 αιτήσεις.
Την περασμένη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, είχαν υποβληθεί 194.039 αιτήσεις για "τακτοποίηση". Παράλληλα στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το θέμα της χρονικής παράτασης για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, όπως και της καταβολής του προστίμου σε περισσότερες δόσεις από τις έξι που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη (Ν. 3843/ 2010).