Κόντρα μεταξύ νομάρχη και αντιπολίτευσης ξέσπασε στη νομαρχία με αφορμή την άδεια καύσης απορριμμάτων που δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.
Την κατηγορηματική θέση της υπέρ της βέλτιστης σειράς στη διαχείριση των απορριμμάτων, επαναλαμβάνει η νομαρχιακή παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη και μετά από την χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να δοθεί άδεια για καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝΑ.
«Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση η οποία ανοίγει την πίσω πόρτα στην καύση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη», είπε χθες στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης κ. Δήμητρα Γωγάκου.
Σύμφωνα με τους οικολόγους:
-Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης πρέπει να εξηγήσει στους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, τι διαφορά έχει η καύση στον ιδιωτικό ΤΙΤΑΝΑ από την καύση στις δημόσιες μονάδες στον Άγιο Αντώνιο, στην Άσσηρο και στην Ευκαρπία που προγραμμάτιζε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης. Οι μονάδες δεν πέρασαν μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινωνιών και ο κ. Ψωμιάδης τότε είχε πει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει μονάδα καύσης στη Θεσσαλονίκη.
-Οι Δήμαρχοι Πολίχνης και Ευκαρπίας, οι οποίοι δεν αντέδρασαν, πρέπει να εξηγήσουν στους κατοίκους των δήμων τους, γιατί δεν θα έχουν από τη διαδικασία της καύσης παρόμοια προβλήματα με αυτά που ξεσήκωσαν τους κατοίκους του Αγ. Αντωνίου, της Ασσήρου και της Ευκαρπίας. Μήπως οι κάτοικοί τους είναι πιο ανθεκτικοί;
Η ίδια πλευρά αναφέρει ότι:
-με τη χθεσινή απόφαση δόθηκε η άδεια στον Τιτάνα να προσθέσει στην παραγωγική διαδικασία της μονάδας εναλλακτικά καύσιμα (!!!) όπως χαρακτηρίζονται οι συνολικά 210.000 τόνοι γεωργικών αποβλήτων, νάιλον θερμοκηπίου, σεντινελαίων, υλικών συσκευασίας από χαρτί και χαρτόνι, πλαστικό, ξύλο, ελαστικά αυτοκινήτων, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, λυματολάσπη και υφαντικές ύλες.
-τρεις φορές ομόφωνα το Νομ. Συμβούλιο δεν δέχτηκε τις μονάδες καύσης στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα απέτρεψε τη δημιουργία του εργοστασίου καύσης στην Ευκαρπία.
-με τη νέα απόφαση καταστρατηγούνται οι διατάξεις του Ν.2939/2001 και η αναθεωρημένη οδηγία 98/2008 για τη βέλτιστη σειρά στη διαχείριση των αποβλήτων που επιβάλλεται να ακολουθήσει και η χώρα μας.
Απαντώντας, η αντινομαρχία Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:
-Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας δημοσιοποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του θέματος ούτε ο Δήμος Ευκαρπίας ούτε ο Δήμος Σταυρούπολης εξέφρασαν αντίρρηση για την λειτουργία της μονάδας. Άλλες απόψεις δεν εκφράστηκαν εγγράφως, είτε ενδιαφερόμενων πολιτών είτε φορέων.
-Ακολουθήθηκε πιστά τόσο η Εθνική όσο και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
-Στόχος του προτεινόμενου έργου, σε αντίθεση με όλα αυτά που δηλώνουν κάποιοι σήμερα, είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της χρήσης Εναλλακτικών Καυσίμων, που θα αντικαταστήσουν ένα μέρος των χρησιμοποιούμενων συμβατικών στερεών καυσίμων (άνθρακα, pet-coke).
-Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων αποτελεί μια καλά αποδεδειγμένη και εδραιωμένη τεχνολογία για την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τσιμέντου, πράγμα που ισχύει πάνω από 15 χρόνια. Το 2006 περίπου 18% της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας στην τσιμεντοβιομηχανία της Ευρώπης προερχόταν από εναλλακτικά καύσιμα. Αυτό αντιστοιχούσε σε 2,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα. Τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν συνεχώς και ήδη ορισμένες μονάδες έχουν καταφέρει να καλύψουν πάνω από το 50% των αναγκών τους.
-Οι αέριες εκπομπές κατά την καύση των εναλλακτικών καυσίμων δεν επιβαρύνονται, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον τσιμεντοκλίβανο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και συνεχής παρακολούθηση των συνθηκών λειτουργίας της καύσης όπως και της αέριας ρύπανσης. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι, έχουν μπει αυστηρά πρόστιμα και θα παρακολουθείται και το συγκεκριμένο έργο από την Υπηρεσία της Νομαρχίας μας.
-Η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρότερα όρια αερίων εκπομπών τα οποία έχει υιοθετήσει η ελληνική Νομοθεσία και έχουν ενσωματωθεί στην εισήγηση και τους Περιβαλλοντικούς όρους.
-Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Επιγραμματικά τα κυριότερα οφέλη θα είναι τα εξής:
1. Μείωση των εκπομπών CO2, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόσο για το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης όσο και συνολικά για τη χώρα
2. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων, όπως τα ορυκτά μη ανανεώσιμα καύσιμα καθώς και μείωση των επιπτώσεων που προκύπτουν από την εξόρυξη και επεξεργασία τους
3. Αξιοποίηση ενέργειας που άλλως θα απορριπτόταν.
4. Ασφαλής τελική διάθεση αποβλήτων, εξοικονομώντας χώρο στους ΧΥΤΑ.
-Σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης κατάστασης ή μη κανονικής λειτουργίας του κλιβάνου, αυτόματα διακόπτεται η μεταφορά από το σιλό των στερεών εναλλακτικών καυσίμων και την ημερήσια δεξαμενή υγρών εναλλακτικών καυσίμων προς τον περιστροφικό κλίβανο, έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα από την καύση σε μη κανονικές συνθήκες λειτουργίας.