Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία 2007/60/ΕΚ, που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν προβεί σε προκαταρκτική εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών για τις λεκάνες απορροής και τις αντίστοιχες παράκτιες περιοχές της επικράτειάς τους και στις 28 Ιανουαρίου 2010 κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει για μη κοινοποίηση, δύο μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Αυτό προκύπτει από ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπανικολάου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμυρών στην Ελλάδα, όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σημειώνεται, ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα οφείλει να διεξάγει προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων πλημμύρας και να υποβάλει τα αποτελέσματα στην Επιτροπή προκειμένου να αποφύγει την επιβολή προστίμου.
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε την ανάγκη κοινοτικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη που αναλαμβάνουν διαρθρωτικά έργα για την αποσόβηση πλημμυρικών φαινομένων, ωστόσο, στην οδηγία για τις πλημμύρες δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα στα κράτη μέλη. Ανάλογα όμως με το κράτος μέλος, κάποια χρηματοδότηση για μέτρα πρόληψης των πλημμυρών μπορεί να διατεθεί μέσω των ταμείων της πολιτικής για τη συνοχή.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής που διατίθενται για τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα κατά την περίοδο 2007-2013, για παρεμβάσεις στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης των κινδύνων, ανέρχονται σε 3,5 δις ευρώ, από τα οποία 479 εκατ. ευρώ προορίζονται για πρόληψη κινδύνων (συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίων και μέτρων για την πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων) και 114 εκατ. ευρώ για άλλα μέτρα διατήρησης του περιβάλλοντος και πρόληψης κινδύνων.