Απροστάτευτο είναι το 70% των περιοχών Natura στη χώρας μας, ενώ όπως καταγγέλλουν εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών παραπαίει, με τους Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) να υπολειτουργούν και την πολιτεία να επιδεικνύει εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική φύση.
Στη Ζάκυνθο εν μέσω της τουριστικής περιόδου, παραμένουν αφύλακτες οι πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της Caretta Caretta στη Μεσόγειο, όπως και ο θαλάσσιος χώρος Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις περιοχές Natura 2000 που φιλοξενούν παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Συγκεκριμένα, στις παραλίες του Ρεθύμνου η ωοτοκία της χελώνας Caretta caretta μειώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής δραστηριότητας, ενώ στον Κυπαρισσιακό κόλπο, σχέδια οικοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης απειλούν τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.
Στον Σχινιά ήδη εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου σχεδιάζεται η εκτροπή του Αώου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή.
Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, η φύλαξη είναι ανύπαρκτη.