Στο βάθρο των τριών θερμότερων ετών, κατατάσσεται το 2010, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενώ η δεκαετία 2001-2010 ανακηρύσσεται ως η θερμότερη από το 1850 που διατηρούνται αρχεία για το κλίμα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύονται από ακραίες θερμοκρασίες και καταγράφονται σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι το απτό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), το 2010 κατατάσσεται στο βάθρο των τριών θερμότερων ετών, ενώ η δεκαετία 2001-2010 ανακηρύσσεται ως η θερμότερη από το 1850 που διατηρούνται αρχεία για το κλίμα. Η παγκόσμια συνδυασμένη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, της επιφάνειας θάλασσας και της επιφάνειας του εδάφους για το 2010 (Ιανουάριος - Οκτώβριος) υπολογίζεται σε 0,55 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο της τριακονταετίας 1961-1990. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες υπολογίζονται, κατά μέσο όρο, σε 0,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της τριακονταετίας. Οι πιο ακραίες υψηλές θερμοκρασίες εμφανίστηκαν σε δύο περιοχές.
Στο μεγαλύτερο μέρος του Καναδά και της Γροιλανδίας, με τις μέσες ετήσιες θερμοκρασίες να ανέρχονται σε 3 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο επάνω από το κανονικό και συγκεκριμένα σε περιοχές της δυτικής Γροιλανδίας καθώς και στον βόρειο και ανατολικό Καναδά. Η δεύτερη περιοχή αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου μισού της Αφρικής και της Νότιας Ασίας, μια ζώνη που επεκτείνεται από την Απω Ανατολή ως δυτικό μισό της Κίνας, με τις ετήσιες θερμοκρασίες να φτάνουν τον ένα έως τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από κανονικό. Μόνο σε περιορισμένες περιοχές της γης καταγράφηκαν θερμοκρασίες κάτω από το «κανονικό».
Το 2010, ήταν το πιο δροσερό έτος από το 1996 για τη βόρεια Ευρώπη και από το 1998 για τη βόρεια Ασία, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι οποίες κυμάνθηκαν σε κάτω από το κανονικό για την εποχή επίπεδα. Ετσι, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Νορβηγία είναι πιθανό να έχουν το πιο δροσερό έτος τους από το 1996.Πέρα από τη θερμοκρασία, το Πακιστάν δοκίμασε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του με αποτέλεσμα να χαθούν 1.500 ζωές και πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτίμησαν τις συγκεκριμένες πλημμύρες ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην πρόσφατη ιστορία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάστηκαν.
Από την άλλη ακραίοι καύσωνες έπληξαν τη Ρωσία και άλλες περιοχές. Στη Μόσχα, τον Ιούλιο οι θερμοκρασίες ήταν 7,6 βαθμοί Κελσίου πάνω από κανονικό. Γειτονικές χώρες επηρεάστηκαν επίσης, με ακραίες υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη Φινλανδία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη χώρα μας, καθώς οι συνέπειες της αποσταθεροποίησης του κλίματος είναι ήδη εμφανείς. O φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο θερμός από το 1897, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο κέντρο της Αθήνας, στο σταθμό του Θησείου, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του φετινού Νοεμβρίου ήταν 21,9 βαθμοί, δηλαδή 3,3 βαθμοί υψηλότερη από την κλιματική τιμή του μήνα. Μόνο ο Νοέμβριος του 1926 είχε μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία (23 βαθμοί).
H Διακυβερνητική Eπιτροπή για την Kλιματική Aλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της γης από 1,4°C έως 5,8°C έως το τέλος του αιώνα. Mια τέτοια αύξηση είναι πιθανό να εντείνει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, οι τυφώνες, οι καύσωνες. O Παγκόσμιος Oργανισμός Mετεωρολογίας (World Meteorological Organization - WMO) έχει προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να ενταθούν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και της αλλαγής του κλίματος. Παρόλο που νέα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαιναν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της γης, ο αριθμός αυτών βαίνει με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το WWF και κορυφαίους μετεωρολόγους δείχνει ότι η παγκόσμια θέρμανση λόγω ανθρωπογενών αιτίων ήταν ένας βασικός παράγοντας της ξηρασίας στην Aυστραλία το 2002, η οποία θεωρείται ως η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Πόλεις, όπως η Aθήνα, το Σικάγο, το Mιλάνο, το Nέο Δελχί και το Παρίσι έχουν βιώσει τις ολέθριες επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης παρελθόντων καυσώνων. Tα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες και η ξηρασία εκτιμάται ότι θα απειλήσουν τους πόρους τροφής και νερού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.