Μόνον οι 149 από τις συνολικά 317 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία 2008/1/ΕΚ (ΟΠΕΡ) σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, λειτουργούν με άδεια βάσει της χρησιμοποίησης των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΔΤ).
Με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής προς την Κομισιόν σημείωνε πως τα κράτη μέλη όφειλαν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007, να χορηγήσουν, βάσει των προδιαγραφών της οδηγίας, νέες άδειες ή να αναπροσαρμόσουν τις ήδη ισχύουσες για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ζητούσε να μάθει πόσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς κατάλληλες άδειες. Ποιοί βιομηχανικοί κλάδοι λειτουργούν κατά παράβαση της οδηγίας. Εάν υπήρξαν διευκρινίσεις εκ μέρους των ελληνικών αρχών στις επανειλημμένες οχλήσεις της Κομισιόν, και τί μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί προς την οδηγία ΟΠΕΡ;
Η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ είναι αποκαλυπτική της πλήρους αδιαφορίας που δείχνουν οι αρμόδιες αρχές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα η απάντηση αναφέρει :
1. "Η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τις προθεσμίες που προέβλεπε η οδηγία ΟΠΕΡ".
2. "Με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές (απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη), προκύπτει ότι μόνο οι 149 από τις συνολικά 317 εγκαταστάσεις ΟΠΕΡ λειτουργούσαν με άδεια βάσει ΒΔΤ".
3. "Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν χωρίς άδεια ΟΠΕΡ το 2009 υπάγονταν σε όλους σχεδόν τους βιομηχανικούς κλάδους που καλύπτει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ΟΠΕΡ"
4. "Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει συμπληρωματικές πληροφορίες στην Επιτροπή σχετικά με τις καθυστερήσεις όσον αφορά την αδειοδότηση ΟΠΕΡ". Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έχει παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου κ. Ποτότσνικ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωσε: "Αντί η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να αναλώνονται σε επικοινωνιακές κορώνες περι πράσινης ανάπτυξης, καλό θα ήταν να βρούν χρόνο να ασχοληθούν με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών, να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβάσεις των βιομηχανιών και να μην σέρνουν τη χώρα στα δικαστήρια".