Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κτηματολογιο Vs Υποθηκοφύλακες

Αμέση ήταν η απάντηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» στις πρόσφατες καταγγελίες της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος σχετικά με «αστοχίες» και «λάθη» στην πορεία του Κτηματολογίου. Αρχικά, εκφράζεται η απορία από την πλευρά της «Κτηματολόγιο» για τις καταγγελίες, οι οποίες έχουν σημείο αναφοράς τους δύο νόμους που διέπουν τη σύνταξη και λειτουργία του Κτηματολογίου (2308/1995 και 2664/1998): «Είναι απορίας άξια η στόχευση αυτής της αν μη τι άλλο καθυστερημένης κριτικής, μιας και οι νόμοι υφίστανται εδώ και μια δεκαπενταετία». Η εταιρεία επιχειρεί να καταρρίψει το επιχείρημα των υποθηκοφυλάκων ότι «νομικό Κτηματολόγιο διαθέτει η χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «ο ορισμός του Κτηματολογίου, ακόμα και ετυμολογικά, εμπεριέχει την έννοια της οργάνωσης της πληροφορίας, νομικής και τεχνικής, σε σχέση με το ακίνητο. Το χαρακτηριστικό αυτό διακρίνει ποιοτικά το σύστημα των μεταγραφών και υποθηκών από το σύστημα του Κτηματολογίου».

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, το Κτηματολόγιο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το κάνουν να υπερέχει σε σχέση με το υποθηκοφυλακείο:

- Είναι πιο σύγχρονο και εξασφαλίζει την ασφάλεια στις συναλλαγές

. - Είναι κτηματοκεντρικό και όλες οι πράξεις για δικαιώματα επί ακινήτων καταγράφονται με βάση το ακίνητο και όχι με βάση τους δικαιούχους των δικαιωμάτων.

- Με το σύστημα του Κτηματολογίου καλύπτονται παλιότερα προβλήματα των υποθηκοφυλακείων (καταγραφή του ενεργού τίτλου του δικαιώματος, σύνδεση της νομικής με τη χωρική πληροφορία, καταγραφή δικαιωμάτων με αιτία κτήσης τη χρησικτησία, κ.λπ.).

- Στο Κτηματολόγιο οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των συναλλαγών είναι πολύ πιο αυστηρές, καθώς για να καταχωριστεί μια δικαιοπραξία θα πρέπει αυτός που τη διενεργεί να είναι ο εγγεγραμμένος στο Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται  ότι , η Ενωση Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, έκανε λόγο για «προβληματική πορεία, αστοχίες και λάθη», που έχουν γίνει στο σχεδιασμό του Κτηματολογίου, καταγγέλλοντας τις «καθ' ολοκληρίαν ανεφάρμοστες» μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξή του και προτείνοντας μια σειρά από λύσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki