Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ανάκαμψη: Πράσινη Οικονομία ή Πράσινα Ονειρα

Μύθος ή πραγματικότητα είναι η πράσινη ενέργεια , οι μεγάλες επενδύσεις και οι θέσεις απασχόλησης που θα φέρει; Φαίνεται ότι την στιγμή που οι πολιτικοί στην Ελλάδα την έχουν κάνει σημαία και πανάκεια σε άλλες αναπτυγμένες χώρες διατυπώνεται έντονος προβληματισμός ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα που μπορεί να παραχθεί. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου δαπανωνται σημαντικά ποσά για επενδύσεις στην έρευνα της "πράσινης" ενέργειας μόνο το 7% της καταναλισκόμενης ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το σίγουρο είναι ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας μπορεί να προσφέρουν μία λύση αλλά όλα δείχνουν ότι είναι πολύ ακριβή αφού το συνολικό κόστος για την έρευνα, την κατασκευή και την λειτουργία νέων πράσινων ενεργειακών πηγών σε συνδυασμό με την αποθήκευση και τα έξοδα μεταφοράς είναι σημαντικά υψηλότερα από τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν άνθρακα . Το μέσο κόστος της ηλιακής ενέργειας είναι τέσσερις φορές σχεδόν μεγαλύτερο απο το αντίστοιχο της χρήσης άνθρακα .

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να ξεκινήσει την προώθηση πράσινων ενεργειακών έργων διαθέτοντας 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια δολάρια για την τη έρευνα και ανάπτυξη της εξοικονόμησησης ενέργειας . Τα περισσότερα έργα όμως έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα , οπότε τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα . Απο την άλλη πλευρά έχουν αναπτυχθεί επενδυτικοί φορείς που είναι διατεθειμενοι να χρηματοδοτήσουν τόσο την έρευνα όσο και την παραγωγή πρασινης ενέργειας. Όμως όλα αυτά είναι ακόμα ...μακρυνά.

Το τοπικό περιβάλλον καθορίζει αν προσφέρεται για την παραγωγή αιολικής , υδροηλεκτρικής ή ηλιακής ενέργειας . Τα Ηλιακά φωτοβολταϊκά κύτταρα , τα οποία χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες για την άμεση παραγωγή ενέργειας είναι δημοφιλή για μεμονωμένα κτίρια ή μικρές γεωγραφικές περιοχές , αλλά η μεγάλης κλίμακας χρήση είναι ακριβή . Το ηλιακό φως δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή ροή και , έτσι χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλες πηγές ενέργειας. Τα βιοκαύσιμα βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και πολύ καιρό και είναι η λιγότερο δαπανηρή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η αιολική ενέργεια απαιτεί συνεχή ταχύτητα του ανέμου και για το λόγο αυτό δεν θεωρείται οικονομικά αποτελεσματική . Τεράστια πεδία ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ παρήγαν το 2008 μόλις το 1,3% της ηλεκτρικής ενέργειας. Νέες τεχνολογίες για την αποθήκευση και την μεταφορά κάνει την αιολική ενέργεια φθηνότερη από ότι η ηλιακή , αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 50% ακριβότερη από τον άνθρακα . Υδροηλεκτρική ενέργεια και η πυρηνική ενέργεια έχουν περίπου το ίδιο κόστος αλλά τα προκαλούν περιβαντολογικά προβλήματα που αποτρέπουν την χρήση τους. Και οι δύο τρόποι παραγωγής αποτελούν απειλή για το περιβάλλον .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki