Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το μεγάλο κόλπο

Έβαλαν τον λύκο να φυλά τα πρόβατα! Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο κόλπο παραπλάνησης και παραπληροφόρησης που έχει στηθεί στη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου με αντικείμενο τα ακίνητα . Πρωταγωνιστές το κράτος, οι τράπεζες , οι εταιρίες σύμβουλοι οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γεμίσει τα ταμεία τους από τις δουλειές που παίρνουν από το κράτος και τις τράπεζες και τα ΜΜΕ.

Το σχέδιο απλό: Το κράτος απαξιώνει, οι σύμβουλοι ασχολούνται με το εμπόριο ελπίδων και οι εφημερίδες φτιάχνουν κλίμα. Το κίνητρο προφανές : να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των εκατομμυρίων ιδιοκτητών δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες. Τα κέρδη προφανή:

Η Κυβέρνηση αυτή που δίνει τις δουλειές «αγοράζει» πολιτικό χρόνο για να ολοκληρώσει το ξεπούλημα

Οι σύμβουλοι με τις «μελέτες» στις οποίες μοιράζουν ελπίδες για ανάκαμψη εντός του 2014 «κτίζουν» τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας και έτσι ικανοποιούν τον πελάτη και σε ανταμοιβή παίρνουν δουλειές…

Οι εφημερίδες αλλά και τα υπόλοιπα ΜΜΕ που χρησιμοποιούνται για να φτάσει το μήνυμα στους αποδέκτες-ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν από τους πελάτες (Κυβέρνηση, εταιρίες, επενδυτές) διαφημίσεις –και δάνεια- που είναι απαραίτητα για την οικονομική τους επιβίωση, αφού δεν μπορούν να ζήσουν από αυτά που γράφουν.

Από τις αρχές του χρόνου, μαζί με το μπαράζ δημοσιότητας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα εύσημα της Μέρκελ για τις επιδόσεις της οικονομίας και τις ελπίδες για ανάκαμψη, άρχισαν να εμφανίζονται «μελέτες» σύμφωνα με τις οποίες στην αγορά ακινήτων η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το 2014. Ποιοι ήταν οι συντάκτες τους;Τράπεζες μέσω δήθεν εμβριθών οικονομικών αναλύσεων και αντιπρόσωποι ξένων εταιριών ακινήτων στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να δει κανείς ποιοί είναι αυτές οι εταιρίες. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για οικονομικούς κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας, που βρίσκονται πίσω από κάθε μεγάλη δουλειά που γίνεται στο real estate. Στην Ελλάδα, εκπροσωπούνται μετά από συμφωνία που διαρκεί κάποια χρόνια από ´Ελληνες με δραστηριότητα κυρίως στον μεσιτικό κλάδο, αλλά και με συγγενικές δραστηριότητες σε όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων που άπτονται της αγοράς ακινήτων. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται με διάφορες μορφές πίσω από κάθε μεγάλη δουλειά που έχει γίνει στην Ελλάδα. Εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, συγκριτικές μελέτες, σύμβουλοι παροχής υπηρεσιών αξιοποίησης, πάροχοι υπηρεσιών διαμεσολάβησης (μεσιτείες) και άλλα. Οι πελάτες τους ; Δημόσιο και τράπεζες κατά κύριο λόγο. Το όραμα τους; Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπου εκεί θα γίνει –και γίνεται- το μεγάλο φαγοπότι με τα πολλά λεφτά είτε από τον πωλητή-Δημόσιο, τράπεζες- είτε από τον αγοραστή –κοράκια ελληνικά και ξένα τα οποία θα σπεύσουν να επωφεληθούν από το ξεπούλημα. Από την «μαρίδα» δεν περιμένουν τίποτε άλλο, παρά την ώρα που θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει ένα ακίνητο το οποίο έχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Τότε θα εμφανιστούν ως οι «σωτήρες» που θα τους σώσουν από το αδιέξοδο. Το οικονομικό τους συμφέρον προφανές: Να προχωρήσει το ξεπούλημα για να παίρνουν δουλειές. Απλά και παστρικά πράγματα.

Και ερχόμαστε στον τρίτο της παρέας: τα ΜΜΕ. Τα περισσότερα από αυτά ποντάρουν στις διαφημίσεις. Ποιοι πληρώνουν για αυτές; Δημόσιο, τράπεζες ,…, σύμβουλοι. Και επειδή ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, δεν διστάζουν να προβάλλουν το δίκιο του. Για ξεκάρφωμα εμφανίζουν και κάποια στοιχεία τα οποία φαινομενικά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια να φτιαχθεί «περιβάλλον αισιοδοξίας». Το πλέον σύνηθες είναι ρεπορτάζ με τιμές. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι πληροφορίες για τις τιμές μπορεί να στοιχειοθετούν την αγωνία των ιδιοκτητών, αλλά από την άλλη πλευρά στέλνουν ένα μήνυμα στα κάθε λογής «κοράκια» ότι σε αυτό τον τόπο ανοίγεται «πεδίον δόξης λαμπρόν». Και τα «κοράκια» μπορεί να προκαλούν πανικό στους απλούς ανθρώπους, αλλά για το Δημόσιο και τους τραπεζίτες είναι οι «επενδυτές» που θα αγοράσουν την πραμάτεια τους. Και ποιος θα πάρει την «βρώμικη δουλειά; Οι σύμβουλοι. Και για να είναι δεμένοι από παντού, έρχεται και η Τράπεζα Ελλάδος να βγάζει δείκτες τιμών με βάση τα στοιχεία των τραπεζιτών.

Και για να μη ξεχνιόμαστε : Η μοναδική πραγματικότητα είναι οι φόροι.Αυτούς που βάζει η Κυβέρνηση , τους πληρώνουν οι ιδιοκτήτες , τους αξιολογούν οι σύμβουλοι για να βρούν τις αποδόσεις των επενδύσεων και τους προβάλλουν τα ΜΜΕ . Αυτά και έπεται συνέχεια…

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki