Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το αδιέξοδο των φόρων στα ακίνητα

Αφού «πετσόκοψαν» μισθούς και εισοδήματα με μέτρα του μνημονίου, οι κυβερνήσεις κατέφυγαν στην εύκολη λύση να φορτώσουν νέα φορολογικά βάρη στα ακίνητα, με το αστείο επιχείρημα ότι η απόκτησή τους αποτελεί τεκμήριο εισοδήματος και… προϊόν φοροδιαφυγής! Καθώς οι Ελληνες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε «τα προς το ζην», με πάνω από 12 φορολογικά νομοσχέδια από το 2009 και μετά, τα 30 δισ. των ανείσπρακτων χρεών προς το Δημόσιο υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 63 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια! Οι ρυθμίσεις χρεών κατασκευάστηκαν για να αποτύχουν και, παρά τις απειλές της Εφορίας για κατασχέσεις, κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και πρόστιμα στην Εφορία αυξάνονται με ρυθμούς περίπου 1 δισ. ευρώ. Ετσι, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως τα λεφτά αυτά δεν θα αποπληρωθούν ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο, με τους οφειλέτες να απειλούνται διαρκώς με δήμευση της περιουσίας τους. Ακόμα και όσοι τηρούν τις ρυθμίσεις χρεών για παλιά χρέη στο Δημόσιο, αφήνουν απλήρωτους νέους φόρους. Επειδή το κράτος δεν μπόρεσε ως τώρα να εισπράξει χρήματα από ρυθμίσεις χρεών ή από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φορτώνει διαρκώς με νέα χαράτσια και πάλι τους ιδιοκτήτες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές κατασχέσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων τους, τα οποία γνωρίζει συλλέγοντας συνεχώς δηλώσεις και στοιχεία, τα οποία θα παρακολουθούνται πλήρως με το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2014.

Το μεγάλο κόλπο όμως σε βάρος των ιδιοκτητών στήθηκε το 2011 με το «χαράτσι» στα ακίνητα. Μόλις προ ημερών, αλλά κατόπιν εορτής και αφού 3 εκατομμύρια πολίτες το πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε θέση και έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΕΤΗΔΕ. Μάλιστα, η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ αποδομεί πλήρως το πνεύμα και το γράμμα του νόμου με τον οποίο επιβλήθηκε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων. Οι δικαστές έκριναν πως το ΕΕΤΗΔΕ ούτε «έκτακτο» ήταν (αφού συνεχίστηκε και το 2013 ως… Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων - ΕΕΤΑ), ούτε  «τέλος» ήταν (αλλά «φόρος»).

Ωστόσο η έκδοση της απόφασης συνέπεσε  πρακτικά με την καταβολή της τελευταίας από τις δόσεις πληρωμής του ΕΕΤΑ που διαδέχτηκε το ΕΕΤΗΔΕ. Στα χρόνια που εφαρμόστηκε το μέτρο το Δημόσιο εισέπραξε περί τα 4,5 δισ. ευρώ! Η απόφαση δεν είναι ακόμα τελεσίδικη αλλά όποια και αν είναι η τελική κρίση της ολομέλειας, το Δημόσιο θα έχει αντικαταστήσει το αντισυνταγματικό φοροεισπρακτικό μέτρο με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2013. Αν και χιλιάδες ιδιοκτήτες επέλεξαν να πληρώνουν μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος και άφησαν απλήρωτο το ΕΕΤΗΔΕ (σχεδόν 1 δισ. ευρώ), οι οφειλές τους έχουν μεταφερθεί ήδη προς είσπραξη στην Εφορία, και μάλιστα με ειδικό Κωδικό Αριθμό Οφειλής.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki