Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι επενδυτές δεν φαίνονται στον ορίζοντα

Τους τελευταίους μήνες , οι υπεύθυνοι του οικονομικού επιτελείου προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι οι "επενδυτές" θα τον λυτρώσουν από τα βάσανα του. Ειδικότερα , στην αγορά ακινήτων προσπάθησαν συστηματικά να διαμορφώσουν ένα κλίμα προσδοκιών σύμφωνα με το οποίο στα σύνορα της χώρας συνωστίζονται Κινέζοι, Ρώσοι, Ευρωπαίοι και όλες οι φυλές του Ισραήλ για να αγοράσουν εξοχικά.

Προσπάθησαν επίσης να πείσουν τον ιδιοκτήτη ότι το ξεπούλημα της δημόσιας γης είναι ...ανάπτυξη! Σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγοί ήταν και οι εταιρίες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας οι οποίες είναι οι μοναδικές οι οποίες επωφελούνται της κρίσης είτε ως σύμβουλοι, είτε ως εκτιμητές είτε ως εν δυνάμει ενδιάμεσοι. Δεν θα μπορούσε όμως να προχωρήσει το σχέδιο χωρίς την αρωγή των μέσων ενημέρωσης τα οποία άκριτα είτε υποστήριζαν και προωθούσαν τις απόψεις αυτές είτε έκαναν  στείρα κριτική η οποία ήταν -τις περισσότερες φορές - καθηγούμενη και ποδηγετούμενη  .

Στην όλη υπόθεση παραπλάνησης της κοινής γνώμης χρησιμοποιήθηκαν επιχειρήματα τα οποία ήταν απαραίτητα προκειμένου να περάσει το μήνυμα. Για παράδειγμα , η συντονισμένη φοροεπιδρομή κατά της ακίνητης περιουσίας εμφανίστηκε ως απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να σωθεί η οικονομία και να διατηρηθεί ή αξία των ακινήτων (δηλώσεις Βενιζέλου όταν εξήγγειλε πριν δύο χρόνια την επιβολή του χαρατσιού) . Το ξεπούλημα της δημόσιας γης , ακόμα και με αποικιοκρατικούς όρους , πλασσαρίστηκε ως η μοναδική διέξοδος που θα προσέλκυε "επενδυτές" . Οι χαριστικοί όροι για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου εμφανίζονταν ως ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τα "χωροταξικά" δωράκια ως κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Φυσικά , κανείς δεν έλεγε κουβέντα για το πως θα επηρέαζε την ελληνική κοινωνία η μαζική εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Κανείς δεν είπε λέξη και για το πως μπορεί να επηρεάσει τις μικρές κοινωνίες της περιφέρειας , η μαζική προσέλευση των "γερμανών οικοδόμων" που θα "κατέκλυζαν" τις εξοχικές κατοικίες που θα φύτρωναν σαν μανιτάρια . Κανείς δεν μίλησε για τον κίνδυνο πολιτιστικής αλλοίωσης. Κανείς δεν έκανε λόγο για το ότι για τα έργα αυτά θα χρησιμοποιούνταν "εισαγόμενα" συνεργεία και ότι όσοι ντόπιοι δούλευαν θα το έκαναν έναντι "πινακίου φακής". Κανείς δεν αναφέρθηκε ότι οι τοπικοί μεσίτες θα ήταν εκτός παιγνιδιού αφού το παιγνίδι θα ήταν για τις "μεγάλες μασέλες" των σημερινών συμβούλων αξιοποίησης. Τι και αν στην Κυβέρνηση βρίσκεται ένας βουλευτής Κυκλάδων που θα έπρεπε να γνωρίζει λόγω εντοπιότητας ότι ο τουρισμός είναι πολύ επικίνδυνη υπόθεση. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι παραμερίζονταν για χάρη των Κινέζων, των Ρώσων και των ευρωπαίων επενδυτών.

Σήμερα, που τα καλντερίμια των χωριών των Κυκλάδων είναι άδεια, στα βαπόρια που πηγαινοέρχονται ακούγεται μόνο η ελληνική γλώσσα , που τα ξενοδοχεία έχουν ρίξει τις τιμές τους -κάτω του κόστους- για να προσελκύσουν τουρίστες αποδεικνύεται περίτρανα η "γύμνια του βασιλιά" .

Σήμερα που παρά τα "δώρα" οι επενδυτές δεν έχουν φανεί -ή όσοι έχουν φανεί απαιτούν και άλλα.

Σήμερα , που οι υποθηκοφύλακες στα περισσότερα παραθεριστικά θέρετρα "κτυπούν" μύγες.

Σήμερα λοιπόν , αποδεικνύεται ότι οι "επενδυτές" -αν και όταν φανούν- το μόνο που θα προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες είναι δεινά και ότι η μοναδική διέξοδος είναι η ελληνική μεσαία τάξη η οποία όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκείνη που έβαζε πλάτη για να ξεπεραστούν οι οικονομικές κρίσεις

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki