Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μερικές ιστορίες χωρίς ερμηνεία.

Αν αναζητήσει κανείς μία λέmikrofono2ξη για να περιγράψει κανείς το τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία αρκεί μία λέξη : ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ. Επειδή ως λαός έχουμε ασθενική μνήμη τις περισσότερες φορές ξεχνάμε τι είχε γίνει λίγες εβδομάδες πριν. Για αυτό λοιπόν στο σημερινό σχόλιο θα προσπαθήσω να σας υπενθυμίσω ορισμένα γεγονότα .
Για παράδειγμα πριν μερικές μέρες ο κεντρικός τραπεζίτης είχε τραβήξει το αυτί στις τράπεζες για το τρόπο που αντιμετώπιζαν την κάλυψη της ρευστότητας. Χθές υπερασπίζονταν την υγεία του τραπεζικού συστήματος.
Ο υπουργός Οικονομικών πριν λίγες πάλι μέρες είχε πλέξει το εγκώμιο του κεντρικού τραπεζίτη . Η χθεσινή του δήλωση ήταν τόσο φειδωλή και ούτε μία κουβέντα για τον επισκέπτη του ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Εν μέσω κρίσης , αποφασίζεται η αντικατάσταση του επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απίδα σε περίπτωση που το αντιμετωπίσει προβλήματα στην άντληση κεφαλαίων απο το εξωτερικό. Αν επιπλέον σκεφτεί κανείς ότι στην Εθνική , τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια ελέγχουν αθροιστικά πάνω απο το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και ότι τα κεφάλαια αυτά με την συμμετοχή τους στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης τότε ο συνδυασμός των δύο αυτών γεγονότων με την σημερινή συγκυρία γεννά πολλά μα πάρα πολλά ερωτηματικά για το ...παρασκήνιο.
Η άλλη υπόθεση αυτή των spreads εμφανίζει μία περίεργη κανονικότητα. Πέρυσι τέτοια εποχή , όλοι μιλούσαν πάλι για το ακριβό χρήμα που δανείζεται η Ελλάδα και είχαν βγάλει την μεζούρα να μετρήσουν την απόσταση που μας χώριζε με την Γερμανία. Μετά απο λίγο καιρό και όταν το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε όσα έπρεπε να δανεισθεί τότε η μεζούρα της διαφοράς ήταν κάτω απο την μονάδα. Ως δια μαγείας οι ίδιες ακριβως κραυγές απο τους ίδιους ανθρώπους ακούστηκαν και φέτος . Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που αναπαράγουν τις κραυγές αυτές δεν έιξαν μία ματιά στους ισολογισμούς για να δούν πόσα κέρδη είχαν οι τράπεζες απο αυτά τα spreas.
Για το τέλος άφησα τα περίφημα ξένα τραπεζικά ιδρύματα  με τους "έγκυρους" αναλυτές τους τους οποίους μάλλον τους έχουμε πάρει πολύ πιό σοβαρα απο ότι αξίζουν στην πραγματικότητα. Για να φανταστείτε πόσο έγκυρα είναι αυτά που λένε οι αξιολογητές αρκεί να σας θυμίσω ότι μερικές εβδομάδες πριν την κατάρρευση των οικονομικών των χωρών της Απω Ανατολής τις είχαν αξιολογήσει βαθμό ανάλογο με εκείνο της Γερμανικής οικονομίας. Είναι μάλιστα τόσο αξιόπιστοι ώστε πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Σαρκοζί είχαν ζητήσει να ληφτούν μέτρα ...
τα συμπεράσματα δικά σας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki