Τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς κατοικίας στην Ιρλανδία που παρουσίασε το realestatnews.gr είναι ενδεικτικά των επιπτώσεων που έχουν τα περίφημα προγράμματα λιτότητας στην αγορά κατοικίας. Η πτώση 27,1% της αξίας του σπιτιού που αγοράζεται σήμερα στο Μπέλφαστ , η κατακόρυφη αύξηση των πλειστηριασμών στην Ισπανία και η καθίζηση των συναλλαγών στην Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι διαφορετικές όψεις του ίδιου προβλήματος :
Της περίφημης δημοσιονομικής πειθαρχίας που προσπαθούν να επιβάλλουν με κάθε τρόπο οι κεντροευρωπαίοι αδιαφορώντας για την επερχόμενη κατάρρευση αγορών που στηρίζουν τις οικονομίες των «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα στο κλαμπ των «προβληματικών» θα βρεθεί και η Πορτογαλία και πιθανώς να έπεται και η Ιταλία –αν οι πολιτικές εξελίξεις ανατρέψουν τα ημερινά δεδομένα.
Για τους περισσότερους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτε , αφού το άγχος τους είναι η επιβίωση . Όμως κάνουν λάθος ! Όλα αυτά οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα :
Οι εμπνευστές και οι σύμμαχοι στην προσπάθεια που γίνεται να αποκτήσει η Γερμανία καταρχήν και ο ευρωπαϊκός βορράς τον έλεγχο των εθνικών οικονομιών του νότου αδιαφορούν για την ανάκαμψη επιμέρους αγορών όπως για παράδειγμα της αγοράς κατοικίας. Αδιαφορούν αν οι εθνικές οικονομίες βουλιάξουν ακόμα περισσότερο στην ύφεση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος –πολιτικός και οικονομικός -της Ευρώπης που καθίσταται ευκολότερο αν οι πολίτες των χωρών αυτών χάσουν την φωνή τους μέσα στον βούρκο της οικονομικής ανέχειας. Το σενάριο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αγορά κατοικίας έχει μπροστά της πολύ κατηφορικό δρόμο αφού το ζητούμενο πλέον δεν είναι η ανάκαμψη αλλά τα ελλείμματα.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για την εφαρμογή πολιτικών που θα τόνωναν την ζήτηση είτε με μορφή κινήτρων είτε με μορφή ενίσχυσης του εισοδήματος. Κανείς πολιτικός στην Ιρλανδία, στην Ισπανία , στην Ελλάδα δεν σκέπτεται να δώσει φορολογικά και πιστωτικά μπόνους. Κανείς πολιτικός δεν τολμά να εφαρμόσει προγράμματα ενίσχυσης της πρώτης κατοικίας . Κανείς πολιτικός δεν διανοείται να πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Έτσι η αγορά θα παραπαίει μέχρι να …