Το realestatenews.gr προσπάθησε σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να κάνει σαφές ότι σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Στο άρθρο της στήλης "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" παρουσιάζονται τα επιχειρήματα αυτής της θέσης. Από την άλλη πλευρά , οι εκλογές αυτές κατάληξαν να πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ουσιαστικά συγκρούονται δύο απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες . Για το λόγο αυτό επιλέξαμε δύο σημαντικά άρθρα απο τις εκδόσεις του Σαββάτου των εφημερίδων "ΝΕΑ" και "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" τα οποία ουσιαστικά εκφράζουν τις δύο προσεγγίσεις για τις εκλογές και τα δημοσιεύουμε:
Αρθρο απο την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
"Τέρμα τα ψέματα! Τέρμα οι απειλές και οι εκβιασμοί! Τέρμα ο φόβος και η ανασφάλεια που καλλιεργεί συνειδητά ο κυνισμός τους. Τέρμα οι προσβολές εκ μέρους των ολετήρων. Τέρμα στη φλυαρία, την προπαγάνδα και τις φωτοβολίδες με τις οποίες προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να κρύψουν την ανικανότητα και τον λαϊκισμό τους. Τέρμα στα ψεύτικα πιστόλια τους, στις πομφόλυγες και στη μάσκα με την οποία κρύβουν το πραγματικό πρόσωπό τους. Τέρμα στους εξαρτημένους που αλυσόδεσαν τη χώρα και την έκαναν πειραματόζωο. Τέρμα στους δεδομένους! *** Ούτε ένας από τους βαρείς χαρακτηρισμούς δεν είναι άδικος. Μία-μία οι λέξεις το μαρτυρούν: Με χυδαία ψέματα πήραν την εξουσία. Ηξεραν με το νι και με το σίγμα τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν». Ηξεραν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τίποτε από αυτά που έταζαν και -ενώ είχαν έτοιμο το σημερινό, τραγικό σχέδιό τους- καθυστερούσαν εγκληματικά να πάρουν αποφάσεις γιατί δεν ήθελαν να εκτεθούν και να γίνουν αμέσως περίγελως στα μάτια των εξαπατημένων ψηφοφόρων τους. Και σκάρωσαν ψέματα μεγαλύτερα από τα προεκλογικά. Οτι δήθεν μάχονται σκληρά και διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις με τους εταίρους. Οτι δήθεν ακούγεται η φωνή τους. Οτι βγάζουν πιστόλια στο τραπέζι. Και, βέβαια, ότι με το Μνημόνιο έσωσαν τη χώρα από τη χρεωκοπία. Το πιο κυνικό, το πιο ωμό, το πιο χυδαίο ψέμα τους. Η πιο μεγάλη απάτη... Απολύτως τίποτε δεν διαπραγματεύτηκαν. Απολύτως τίποτε καλό για τη χώρα δεν πέτυχαν. Ηξεραν -ή όφειλαν να γνωρίζουν- ότι ο κίνδυνος να χρεωκοπήσει η χώρα ήταν ανύπαρκτος. Διότι, εκείνοι που θα έβγαιναν πρωτίστως χαμένοι είναι οι Γαλλογερμανοί (θα έχαναν τα χρήματά τους). Και το ευρώ. Τέτοια τρικυμία, τέτοιον κλονισμό κανένας δεν ήθελε. Ο «κίνδυνος της χρεωκοπίας» ήταν όπλο στα χέρια της Ελλάδος, δεν ήταν δαμόκλειος σπάθη. Και αν υπήρχε σοβαρός ηγέτης να θέσει ευθέως και δραματικά το θέμα της «επαπειλούμενης πτώχευσης», οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονταν ξαφνικά σε δυσχερέστατη θέση. Και εκόντες άκοντες θα ενέδιδαν. Με αποτέλεσμα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (των χρεών) να δοθεί, και δάνειο με ανεκτό επιτόκιο. Και όλα αυτά τότε, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2009, προτού η αθλιότης των ημετέρων δηλώσεων περί χρεωκοπίας εκτινάξουν τα spreads *** Τώρα τρέμουν! Γιατί ξέρουν ότι εξόντωσαν τη χώρα, αλλά και τις δικές τους -λιγοστές, αλλά υπαρκτές και σημαντικές- προτάσεις για το συμμάζεμα του κράτους. Τις εξόντωσε η ανικανότης, το απαράσκευον και τα μυαλά της δράκας που κυβερνά το Μαξίμου... Τώρα τρέμουν! Γι' αυτό εκβιάζουν με... εκλογές και απειλούν. Γιατί ξέρουν ότι από όσα έχουν πει, μονάχα ένα θα βγει αληθινό: θα τους πάρουν με τις πέτρες!"
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"
" Πολλοί λένε ότι αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας: ότι κάποια στιγμή έρχεται η ώρα του λαού. Και φυσικά έχουν απόλυτα δίκιο. Οσα ήταν να πουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα είπαν. Αύριο πίσω από το παραβάν ο ψηφοφόρος θα αποφανθεί οριστικά και τελεσίδικα για όσα είδε και άκουσε ώς τώρα. Λίγο πριν από την ώρα του πολίτη, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που συμπυκνώνουν το νόημα της αυριανής ψηφοφορίας. Για λόγους που όλοι γνωρίζουν, το κέντρο βάρους αυτών των εκλογών μετακινήθηκε στο κατ΄ εξοχήν πολιτικό πεδίο. Χωρίς να υποτιμάται η αξία της εμπέδωσης των θεσμών που καθιερώνει ο «Καλλικράτης», είναι προφανές ότι οι πολίτες θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους στα μείζονα ζητήματα της χώρας. Αλλωστε, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμπίπτουν, για διαφορετικούς λόγους φυσικά, σε αυτό το σημείο. Η αυριανή ψήφος έχει εξ ορισμού διλημματικό χαρακτήρα. Και αυτό το δίλημμα δεν αφορά πρόσωπα ή κόμματα. Αφορά την πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής. Oπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα διασφαλίσουν με την ψήφο τους την πολιτική σταθερότητα, όπως ευθέως τους ζήτησε ο Πρωθυπουργός, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία εξόδου από την κρίση. Ή αν θα συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικής αστάθειας και ενδεχομένως ακυβερνησίας εις βάρος της ίδιας της προοπτικής και της ελπίδας όπου οι ίδιοι επενδύουν επί έναν χρόνο τώρα με τις θυσίες τους. Αυτές ο δύο επιλογές είναι διαυγείς και συγκεκριμένες. Και γι΄ αυτό οδηγούν και σε συγκεκριμένους δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος που ήδη βαδίζουμε με κόπο και πόνο, αλλά τον έχουμε επιλέξει ως μοναδική διέξοδο σωτηρίας, χωρίς να προκύπτει έως τώρα ότι έχουμε κάνει λάθος. Ο άλλος είναι η οπισθοχώρηση προς το κενό, αφού άλλη πορεία δεν διαφαίνεται και μάλιστα δεν την υποδεικνύουν ούτε εκείνοι που συνιστούν να εγκαταλείψουμε τον πρώτο δρόμο- διότι απλούστατα ούτε οι ίδιοι τον έχουν βρει. Ας πάμε, λοιπόν, αύριο στην κάλπη με συναίσθηση της συγκυρίας και με την ωριμότητα του πολίτη που κρίνει με καθαρό μυαλό. Και, πριν από όλα, ας πάμε στην κάλπη. Γιατί η επόμενη μέρα διαμορφώνεται με τη δική μας ψήφο. Και η αποχή αυτές τις ώρες ισούται με αποποίηση ευθύνης."